U trendu

Peking upozorava Vašigton da ne ugrožava suverenitet Kine

Ministarstvo spoljnih poslova Kine upozorilo je danas Vašington da ne osporava suverenitet te zemlje, čime je odgovorilo na navode da SAD planiraju nove vojne patrole na spornom Južnom kineskom moru, prenosi RTS.

Portparol kineskog Ministarstva Geng Šuang rekao je da su tenzije u Južnom kineskom moru stabilizovane zahvaljujući intenzivnoj saradnji Kine i zemalja Jugoistočne Azije, i pozvao strane zemlje, uključujući SAD, da to poštuju, prenosi Rojters.

„Pozivamo SAD da ne preduzimaju nikakve akcije koje ugrožavaju suverenitet i bezbednost Kine“, istakao je Geng na konferenciji za novinare.

Američki list Nejvi tajms objavio je, pozivajući se na neimenovane vojne zvaničnike, da rukovodstvo američke mornarice i Pacifičke komande razmatraju mogućnost da uvedu patrole u prometnim vodama Južnog kineskog mora, u skladu sa principom slobodne plovidbe, a patrole bi sprovodila jurišna grupa nosača aviona „Karl Vinson“, sa bazom u San Dijegu.

SAD su poslednji put izvele operaciju slobodne plovidbe u toj oblasti u oktobru, kada su u vode na koje Kina polaže pravo poslale razarač „Ju-Es-Es Dekatur“, podseća britanska agencija.

Kina polaže pravo na skoro celo Južno kinesko more, koje je bogato ribom i ležištima gasa i nafte, a uz to je i važna saobraćajnica za trgovačke brodove. Međutim, na delove tog mora polažu pravo i Brunej, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

SAD su kritikovale Peking zbog izgradnje veštačkih ostrva i vojnih objekata u tom moru, izrazivši zabrinutost da bi se oni mogli koristiti u svrhe ograničenja slobode kretanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.