U trendu

Peking uveo vakcinaciju kao uslov za određene javne objekte

PEKING – Peking je proglasio vakcinaciju protiv kovid-19 za obavezan uslov stanovnicima, ako žele pristup velikom broju javnih mesta, čime je postao prvi grad u Kini koji je to učinio u pokušaju da obuzda visoko zarazni omikron soj.

Od 11. jula, ljudi koji žele da uđu u određene javne objekte, moraće da budu vakcinisani protiv korona virusa, osim ako iz zdravstvenih razloga ne mogu da prime vakcinu, saopštila je gradska uprava, prenosi CNN.

Vakcinacija je zatražena na nivou čitave Kine za radnike na rizičnim pozicijama, poput onih iz javnog prevoza i industrije hladnog lanca, ali nije uvedena opšta obavezna vakcinacija za sve stanovnike.

Do 17. aprila, u glavnom gradu Kine vakcinu protiv virusa korona primilo je 80,6 odsto starijih od 60 godina.

Kineske vlasti su pojačale napore da povećaju stopu vakcinacije, posebno među starijom populacijom, pošto je omikron ove godine izazvao uzastopne epidemije.

U Pekingu se već od stanovnika traži da pokažu dokaz o negativnom testu na kovid 19 u roku od 72 sata da bi ušli na sva javna mesta.

Uslov vakcinacije dolazi pošto je Peking prijavio tri slučaja podvarijante BA.5.2 omikron soja, koja je veoma prenosiva i sposobna da izbegne antitela, navodi CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.