Pendarovski insistira na odgovornosti svih u slučaju Reket

SKOPLJE – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je krivičnu i političku odgovornost za sve umešane u slučaj „Reket“, bez obzira na to da li je reč o nosiocima javnih funkcija, kao i na odgovornosti onih koji su pružali podršku pojedincima koji su pod istragom u vezi sa tim slučajem.

Pendarovski je rekao da insistira na političkoj odgovornosti svih bez obzira da li su umešani u taj slučaj deo aktuelne vlasti ili opozicije.

Predsednik je na konferenciji za novinare rekao da je reč o „jednoj ogromnoj kriminalnoj aferi koja trese temelje važnih državnih institucija i dovodi u pitanje poverenje građana“ u političare i državu.

Šef makedonske države je zamerio nadležnim istražnim organima koji su, umesto da u sklaldu sa njegovim zahtevom sprovedu brzu i temeljnu istragu, otišli na godišnji odmor kao da je, kako je rekao, reč o redovnom stanju i rutinskom predmetu.

Istakao je da su video zapisi, koje je objavio italijanski list „La Veritas“ izazvali duboko razočaranje svih građana Severne Makedonije.

Predsednik je ukazao da da individualna odgovornost jednog tužioc ne može da dovede u pitanje celu instituciju Specijalnog tužilaštva, rekavši da nisu svi tužioci u Specijalnom i Osnovnom tužilaštvu korumpirani.

Na pitanje da li je razočaran zbog umešanosti Specijalne tužiteljke Katice Janeve u ovaj slučaj, Pendarovski je odgovorio potvrdno i zatražio odgovornost od svih kod za koje se dokaže da su krivi.

Makedonski predsednik je rekao da za sada nema informacije da bi ovaj slučaj korupcije mogao da utiče na datum dobijanja pregovora Makedonije sa EU.

„U ovom trenutku ne postoji promena stava kod ni jedne države-članice po pitanju početka pregovora Severne Makedonije sa EU. Ali ne smemo da se opustimo, jer i manje afere mogu da budu povod za takvo nešto“, kazao je Pendarovski.

Makedonsko tužilaštvo prošle nedelje pokrenulo je slučaj „Reket“ u kome je makedonski šoumen Bojan Jovanovski – Boki 13 optužen za iznudu više od milion evra od skopskog biznismena Jordana Kamčeva u zamenu za oslobađanje iz pritvora, a odluku o tome je trebalo da donese Katica Janeva, tužiteljka koja je ranije podnela ostavku..

U telefonskim razgovorima između Jovanovskog i Kamčeva koji je objavio italijanski list „La Veritas“ čuje se i glas šefice makedonskog Specijalnog tužilaštva Katice Janeve koja se obraća skopskom biznismenu Kamčevu rekavši „da ne brine i da će sve biti ok“.

(Tanjug)

Napišite komentar