U trendu

Pendarovski:Izbori u BUG neće promeniti odnos prema SMKD

SKOPLJE – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ne očekuje da će se odnos zvanične Sofije prema Skoplju promeniti nakon izbora 4. aprila, jer i bugarska vlasti i opozicija neguju „tvrd stav prema Severnoj Makedoniji“.

Ipak, predsednik Pendarovski očekuje da će evropski prijatelji pomoći da se pronađe formulacija kojom neće biti uskraćena fundamentalna prava građana Severne Makedonije da se osećaju i izjasne onako kako žele, a zemlja započne pregovore sa EU, prenosi MIA.

„Stav Bugarske je da bismo mi morali odmah da prekinemo svaki pokušaj da se proglasi makedonska manjina u Bugarskoj“, izjavio je Pendarovski.

Izrazio je očekivanje da će se nakon promene u Beloj kući i dolaska predsednika Džoa Bajdena na čelo države, SAD snažnije angažovati na zapadnom Balkanu, jer su u novoj administraciji ljudi koji imaju iskustva sa ovog područja.

„Među njima je i Viktorija Nuland. Ona ima lično iskustvo sa nama u Severnoj Makedoniji, ali i sa drugim državama u regionu“, izjavio je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar