U trendu

Pens: Poruka Baltiku, Gruziji i Crnoj Gori – Amerika je uz vas!

Potpredsednik SAD Majk Pens stigao je u posetu estonskoj prestonici Talinu, kojom započinje četvorodnevnu evropsku turneju tokom koje će pored Estonije obići i Gruziju i Crnu Goru i izjavio da ovim zemljama nosi „veoma jednostavnu poruku“ predsednika SAD Donalda Trampa da Amerika stoji uz svoje saveznike u istočnoj Evropi, prenosi AP.

Agencija navodi da je planirano da se Pens, koji je u Talin doputovao sa suprugom Karen, sutra sastane sa liderima baltičkih zemalja – Estonije, Letonije i Litvanije i da se očekuje da im „obeća da će Vašington biti posvećen zajedničkoj odbrani NATO, važnom pitanju za sovjetske republike koje se granice sa Rusijom“.

„To je poruka da (Trampov predizborni slogan) „Amerika na prvom mestu“ ne znači „Amerika sama za sebe“. Naša poruka baltičkim državama “ i moja poruka kada budem posetio Gruziju i Crnu Goru – biće ista: našim saveznicima ovde u istočnoj Evropi (poručujemo) mi smo sa vama“, rekao je Pens za „Foks njuz“ uoči početka turneje.

On se večeras sastao sa premijerom Estonije Jurijem Ratasom, koji je nakon tog susreta izjavio tamošnjoj državnoj televiziji ERR da je pokrenuo pitanje mogućeg razmeštanja američkih raketa zemlja-vazduh „Patriot“ u toj baltičkoj zemlji.

AP navodi da je i Litvanija izrazila želju da postavi te rakete na svojoj teritoriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.