U trendu

Pentagon: Američki pilot izbegao sudar s kineskim lovcem

Pilot izvidjačkog aviona EP-3 američke mornarice morao je da preduzme akciju da izbegne mogući sudar sa kineskim lovcem kod Korejskog poluostrva, rekao je danas portparol Pentagona.

Portparol Pentagona, kapetan ratne mornarice Džef Dejvis rekao je da su dva kineska lovca J-10 presrela američki avion u nedelju u medjunarodnom vazdušnom prostoru izmedju Istočnog kineskog mora i Žutog mora, u oblasti, kako je rekao, zapadno od Korejskog poluostrva.

Dejvis je rekao da se jedan od kineskih aviona približio velikom brzinom dolazeći ispod američkog aviona, zatim je usporio i pristao što je navelo pilota letelice EP-3 da preduzme „evazivnu akciju“. On je nazvao delovanje kineskog pilota „nebezbednim“.

„Ovo nije karakteristično za normalno bezbedno ponašanje koje vidimo od kineske vojske“, rekao je Dejvis i dodao da se redovno dogadjaju presretanja aviona u medjunarodnom vazdušnom prostoru i da se većina njih odvija na bezbedan način, kao i da je ovaj slučaj bio „izuzetak a ne norma“.

Potporučnik Mat Najt, portparol za amečku Pacifičku flotu na Havajima rekao je da je američki avion bio na rutinskoj misiji.

On je rekao da se još ispituje incident i da su u kontaktu s Kinom preko odgovarajućih diplomatskih i vojnih kanala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar