Pentagon: Napad na sirijsku vojsku „žalosna greška“

Napad međunarodne koalicije pod vođstvom Sjedinjenih Američkih Država na sirijsku vojsku u septembru nije bio nameran, a njegov uzrok je ljudski faktor, rekao je rukovodilac istrage general Ričard Kou.

„To je bila žalosna greška koja je bila zasnovana na ljudskom faktoru“, rekao je Kou novinarima u Pentagonu. Prema njegovim rečima, vojska koalicije je smatrala da bombarduje položaje terorista.

Istragom koalicije utvrđeno je da je alarm ruske vojske zaustavio napad na sirijsku vojsku, istakao je Kou i napomenuo da je koalicija upozoravala Rusiju na napad u Dejr el Zoru u septembru, ali da je „pogrešila“ za devet kilometara prilikom opisivanja mesta napada.

Ruska vojska morala je da čeka 27 minuta pre nego što nam je prenela informacije o napadnutim položajima sirijske vojske u oblasti Dejr el Zora.

„Kada su Rusi pozvali, čekali su 27 minuta da bi razgovarali s kontakt-osobom u vezi s ovim“, rekao je Kou.

On je istakao da je važna razmena i informacija vojske SAD i Rusije u okvirima memoranduma o bezbednosti letenja u Siriji.

„Obe strane su dužne da pod hitno razmenjuju kritički važne informacije“, dodao je general.

Prema njegovim rečima, ruska vojska nije učestvovala u američkoj istrazi o razlozima napada. Pojedini detalji istrage ostaće tajni, pošto Pentagon neće analizirati detalje procesa usvajanja odluka koje su dovele do incidenta, rekao je Kou i dodao da je rad na izveštaju trajao šest nedelja i da je saslušano oko 70 ljudi.

„Mogu da kažem da svi ljudi koje smo ispitali čine sve što je moguće da unište DAEŠ“, rekao je Kou.

Avioni međunarodne koalicije izveli su 17. septembra četiri napada na sirijsku armiju, koju su bili opkolili teroristi DAEŠ-a u oblasti aerodroma Dejr el Zor. Prema podacima sirijskih vlasti, poginula su 83 čoveka, a više od 100 njih je ranjeno.

Posle napada teroristi DAEŠ-a su prešli u ofanzivu na položaje sirijske armije.

(Sputnjik)

Jedan komentar

  • Balkan

    Secam se tako kako su i ovde pogresili pa pogodili greskom Kinesku ambasadu, kako su rekli uz izvinjenje imali su poresne karte i informacije. Desavaju se takve stvari, zakaze, kako kazu najsavremenija tehnika, pa onda zakaze covek i eto greske. Treba to razumeti narocito iz ugla onoga ko zeli da pravi novi svet prema svome kalupu.

Ostavite komentar