najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pentagon objavio fotografije o zlostavljanju zatvorenika Iraku i Avganistanu

Pentagon je objavio oko 200 fotografija zatočenika u Iraku i Avganistanu, medju kojima i 56 fotografija na kojima pripadnici snaga SAD zlostavljaju zarobljenike.

Na 198 fotografija, koje su napravljene uglavnom od 2004. do 2006. godine, tamne, mutne i lošeg kvaliteta, mogu se videti ruke i noge zarobljenika, prekrivene modricama i posekotinama.

Pentagon je juče saopštio da je sproveo istragu i da je bilo 14 slučajeva zloupotrebe na koje ukazuju ove fotografije, dok je zlupotreba u 42 slučaja odbačena, a 65 članova armije kažnjeno je zbog umešanosti u ovaj slučaj.

Fotografije su objavljene po zahtevu o slobodnom pristupu informacijama koji je uputila Američko udruženje unija za gradjanske slobode (American Civil Liberties Union). Pentagon je saopštio da su vojni čelnici pregledali brojne fotografije i odlučili da 198 mogu da budu javno objavljene.

Udruženje tvrdi da američka vlada nije objavila još 2.000 fotografija o zlostavljanju zarobljenika koje poseduje.

“Fotografije koje se još čuvaju u tajnosti, najbolji su pokazatelj da nasilje postoji u vojci. Selektivnim objavljivanjem fotografija, vlada obmanjuje javnost o stepenu zlostavljanja koje sprovodi vojska”, kazala je direktorka Udruženja Jamil Džafer (Jameel Jaffer).

Ove fotografije nisu drastične kao one o mučenju zatvorenika u zatvoru Abu Graib u Iraku, koje su objavljene pre 10 godina, a na kojima su bili prikazani goli zarobljenici rasporedjeni u ljudsku piramidu, kao i fotografije na kojima vojnik drži golog zarobljenika na povodcu za pse.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike