U trendu

Pentagon podneo strategiju za borbu protiv Islamske države

Američko Ministarstvo odbrane podnelo je danas Beloj kući preliminarnu vojnu strategiju za pojačanu borbu protiv grupe Islamska država.

Predstavnik za štampu Bele kuće Šon Spajser rekao je da je plan predao ministar odbrane Džejms Matis.

Predsednik SAD Donald Tramp je 28. januara, osam dana posle inauguracije, objavio memorandum kojim se daje Pentagonu 30 dana da pripreme plan za ubrzanje kampanje protiv Islamske države, i da predlog kako dalje napredovati u toj borbi.

Očekuje se da će predsednik SAD Donald Tramp osvrnuti na neke detalje iz tog plana u svom sutrašnjem obraćanju Kongresu.

Dve i po godine od kada su Amerikanci počeli vazdušne napade u Siriji i Iraku ekstremisti su izgubili polovinu teritorije koju drže u Iraku i više od četrvrtine koju drže u Sirji.

Medjutim još nisu izbačeni iz Mosula, iračkog grada gde su simbolično proglasili svoj kalifat, ni iz Rake na istoku Sirije, njihovog de fakto glavnog grada.

Nova američka administracija medju mogućim izborima mogla bi da da poveća broj američkih vojnih savetnika u Siriji i Iraku, ili da odobri američkim vojnicima da direktno učestvuju u Iraku u borbama protiv ekstremista, protiv čega je odlučno bio Barak Obama.

Načelnik združenog generalštaba SAD, general Džozef Danford rekao je 23. februara da vojna strategija neće biti usmerena samo protiv Islamske države nego i protiv Al Kaide i drugih ekstremističkih organizacije na Bliskom Istoku i drugde, čiji cilj je da napadnu SAD, i naglasio da se neće samo oslanjati na vojnu silu.

Zvaničnici su ranije rekli da će strategija biti objavljena nakon što Tramp razmotri opcije. Oni Matisov izveštaj opisuju kao „kostur“ izradjen na osnovu saveta Stejt departmenta, CIA i drugih agencija.

Pristup koji će biti preporučen Trampu sličan je onom koji je koristila administracija njegovog prethodnika Baraka Obame, zasnovan na ideji da američke trupe podržavaju lokalne borce, pre nego da se bore umesto njih, smatraju zvančnici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar