U trendu

Pentagon predao Beloj kući plan za pobedu nad IS

Pentagon je Beloj kući podneo novi borbeni plan za pobedu nad Islamskom državom (IS), nakon što je predsednik Donald Tramp tražio da vojska nađe nađe način za uništenje te džihadističke grupacije.

Jedan od stubova Trampove predsedničke kampanje bio obećanje da će ubrzati borbu protiv IS, pošto je kritikovao prethodnog predsednika Baraka Obamu da mu je za to trebalo suviše dugo vremena.

Nakon što je preuzeo dužnost, Tramp je dao Ministarstvu odbrane 30 dana da sačini osvrt na dosadašnji napredak i sastavi sveobuhvatni plan za „totalno uništenje“ IS.

Početni nacrt tog plana sada je završen i ministar odbrane Džejms Matis ga je predao Trampovim savetnicima za nacionalnu bezbednost, javlja AFP.

Opcije ponuđene u tom poverljivom dokumentu su preliminarne i treba da budu dodatno razrađene, izjavio je portparol Pentagona, kapetan Džef Dejvis.

„Radi se o brzoj pobedi nad IS. Nastavićemo dijalog u našem lancu komandovanja u procesu razvoja tog plana“, rekao je on.

AFP navodi da ponuđeni predlozi najverovatnije nude mogućnost slanja više američkih trupa na Bliski istok i agresivniji stav Pentagona u drugim ključnim oblastima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar