Pentagon predlaže: Atomska bomba na Severnu Koreju

Iako je američki predsednik Donald Tramp u telefonskom razgovoru kineskom predsedniku Si Đinpingu kazao da vojna akcija protiv Severne Koreje nije njegov “prvi izbor”, i dalje se mnogi pitaju hoće li na kraju ipak ostvariti svoju pretnju i “sravniti sa zemljom Severnu Koreju”. Ratobornom Trampu do sada su se više sviđali predlozi njegovih generala „jastrebova“ nego miroljubivi predlozi koji su stizali pre svega iz Moskve i Pekinga, a na kraju i iz Seula.

Očigledno da je američkim generalima ispod časti da za diplomatskim stolom rešavaju probleme sa malim zemljama. Baš ti ratni huškači iz Pentagona pripremaju scenarije kojima bi “urazumili Kima”. Šef Pentagona Džejms Metis poručio je da se problem Severne Koreje ne može rešiti sankcijama i zato se rukovodstvo Severne Koreje mora saterati u ugao.

Amerikanci tvrde da su pripremili nekoliko scenarija kako da “smire” lidera Severne Koreje. Prvi je da pojačaju sankcije. To podržava i nemačka kancelarka Merkel. Za razliku od njih, Putin smatra da su sankcije protiv Severne Koreje besmislene jer su tamo spremni da “jedu travu” da bi očuvali bezbednost zemlje.

– Rusija osuđuje nove atomske probe Severne Koreje. One imaju karakter provokacije. Jedini put za rešenje tog problema su diplomatski pregovori. Ostalo vodi direktno u planetarnu katastrofu – rekao je Putin.

Ruskog predsednika posebno ljuti što Vašington poziva Moskvu da se pridruži sankcijama Pjongjangu, a nedavno su baš Rusiju stavili na isti spisak strogih sankcija kakve su nametnute Severnoj Koreji i Iranu, prenose Novosti.

Drugi scenario je vojna intervencija uz pomoć armije Južne Koreje. U toj zemlji Amerikanci imaju oko 30.000 svojih vojnika. Vašington je već pokušao da nagovori Južnu Koreju da uđe u rat sa braćom sa severa. Veliko razočaranje za Trampa bilo je kad je čuo mišljenje predsednika Južne Koreje Mun Đae Ina, koji mu je rekao da “novi rat Korejsko poluostrvo ne bi izdržalo” i da se zato zalaže za diplomatiju.

Nezadovoljan Munovom izjavom Tramp je zapretio da će raskinuti ugovor o slobodnoj trgovini sa Južnom Korejom. Amerikanci ističu da su oni bili verni saveznici ovoj zemlji sedam decenija.

– Razvijali ste se brzo zahvaljujući tome što ste bili pod našom zaštitom – preteći su poručili Seulu iz Vašingtona.

Za rat sa susednom državom Vašington je Seulu obećao protivraketne sisteme, avione F-35, moderne helikoptere…

Južnokorejski predsednik, naravno, svestan je da Tramp nije jedini igrač na njegovom poluostrvu. Kina je već zabranila rad fabrike za montažu korejskih automobila “hjundai” u svojoj zemlji, pritiskajući Seul da “smiri retoriku”.

Mun je više puta razgovarao sa Putinom telefonom, a u sredu su se sreli u Vladivostoku na ekonomskom forumu. Putin je posle razgovora sa predsednikom jasno rekao da Moskva neće priznati Severnoj Koreji status “atomske države”. Posle razgovora sa Munom, Putin je uveren da rata neće biti.

TREĆI scenario Amerikanaca bio bi – baciti atomsku bombu na Severnu Koreju. Za sada u taj rasplet malo ko veruje.

Ako uopšte dođe do američke vojne intervencije, realnije je očekivati da će oni svojim visokopreciznim oružjem pokušati da unište Kimove nuklearne objekte.

– Mi ne težimo da potpuno uništimo Severnu Koreju, ali znamo kako to možemo da uradimo – kazao je šef Pentagona Džejms Metis.

Ali ako Amerikanci zaista krenu u masovan napad na vojsku i objekte Severne Koreje, moraju biti svesni da će radioaktivni oblak pokriti celi region. Tako će biti kažnjen ne samo “atomski Kim”, nego svi u okruženju.

Vojno rukovodstvo Severne Koreje svesno je da ne može da pobedi SAD i Južnu Koreju, već im je cilj da u slučaju rata zadaju što bolniji udarac svojim protivnicima. Seul je udaljen svega četrdesetak kilometara od granice. A u blizini demilitarizovane zone Severna Koreja je skoncentrisala svoju dalekometnu artiljeriju, višecevne bacače…

Na pitanje zašto je severnokorejski lider toliko uporan i ne prestaje sa atomskim probama i lansiranjem raketa, već rizikuje udar najmoćnije zemlje sveta, odgovorio je predsednik Putin posle samita BRIKS-a u Kini.

– Korejski lider Kim zna kako je prošao Sadam Husein. Setite se da je Sadam pristao na ustupke koje je tražila međunarodna zajednica. Ali kad su u Vašingtonu procenili da ga mogu napasti, oni su to učinili i kasnije ga obesili.

Jedan od najcenjenijih ruskih raketnih eksperata, general-pukovnik Viktor Jesin, smatra da Severna Koreja može biti realna opasnost Amerikancima za godinu-dve.

– U Severnoj Koreji žele da naprave moćnu atomsku glavu koju bi mogle da nose njene balističke rakete srednjeg dometa. Da uspešno obave taj zadatak treba im još godinu dana. Tada će se pojaviti opasnost ne samo za Južnu Koreju, nego i za Japan, kao i za Amerikance na Okinavi – upozorava Jesin.

2 komentara
  1. bambi

    Ne zna se ko je veca budala.

  2. goran manic

    Glupi i zli.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike