U trendu

Pentagon: Rusi se skroz povukli iz oblasti Kijeva i Cernigova

VAŠINGTON – Američko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su se ruske snage potpuno povukle iz oblasti Černigov i Kijev.

„Ruske snage koje su bile u blizini Kijeva i Černigova su se potpuno povukle iz tih oblasti kako bi se konsolidovale i ponovo pripremile u Belorusiji i Rusiji. Putin nije uspeo da postigne ništa od njegovih strateških ciljeva. Jedino što je uspeo da preuzme kontrolu nad manjim mestima. Rusi nisu uzeli Harkov“, rekao je portparol Pentagona DŽon Kirbi, preneo je BBC.

Visoki zvaničnik Pentagona, insistirajući na anonimnosti, rekao je da bi ruske snage mogle da se vrate u Kijev, ali da je nejasno da li će se vratiti trupe koje su otišle odatle.

Prema vodećim ljudima pri vašingtonskom Institutu za proučavanje rata, ruske trupe koje su se povukle iz okoline Kijeva „teško da će povratiti borbenu gotovost u skorije vreme“.

Pentagonski zvaničnik je dodao da od 130 ruskih bataljona koji su poslati u Ukrajinu, više od 80 je i dalje u toj zemlji.

Asošiejted pres je izvestio o tome da se povuklo najmanje 24.000 ruskih vojnika, citirajući zvaničnika američke odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.