U trendu

Pentagon: Sposobni smo da se odbranimo od napada S. Koreje

Pentagon je danas objavio da su SAD sposobne da se odbrane od severnokorejskog napada balističkom raketom“ i snažno osudio poslednju raketnu probu koju je izveo Pjongjang.

Portparol Pentagona kapetan Džef Dejvis izjavio je da je posvećenost SAD zaštiti američke teritorije i saveznika poput Japana i Južne Koreje „gvozdeno čvrsta“, prenosi Rojters. On je kazao novinarima da su severnokorejski „nezakoniti programi naoružanja“ jasna i velika opasnost po nacionalnu bezbednost.

„Mi smo sposobni da se odbranimo od severnokorejskog napada balističkom raketom i preduzećemo sve neophodne mere za odvraćanje i savladavanje pretnji našim i savezničkim teritorijama i građanima“, naveo je Dejvis.

Severna Koreja potvrdila je juče da je uspešno testirala lansiranje novog tipa balističke rakete srednjeg do dugog dometa.

Kako je preneo Rojters, pozivajući se na severnokorejsku novinsku agenciju KCNA, lider Kim Jong lično je naredio testiranje novog oružja za koje Pjongjang tvrdi da je sposobno da nosi nuklearnu glavu.

Vojni izvori Južne Koreje naveli su da je raketa dostigla visinu od 550 kilometara i da je pala u more nakon što je prešla razdaljinu od 500 kilometara. Pentagon je saopštio da se ne radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi.

Lansiranje rakete usledilo je samo dan nakon što se predsednik SAD Donald Tramp sastao u Vašingtonu sa japanskim premijerom Šinzom Abeom i dva dana nakon telefonskog razgovora sa kineskim predsednikom Sji Đinpingom.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je raketa lansirana iz vazduhoplovne baze u zapadnoj proviniciji Severni Pjongan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar