U trendu

Pentagon sumnjičav prema povlačenju vojske Rusije iz Sirije

Pentagon je sumničavo reagovao na današnju objavu povlačenja „značajnog dela“ ruskih snaga iz Sirije.

„Ruske izjave o povlačenju trupa često ne odgovaraju stvarnom smanjenju vojnih efektiva, i ne utiču na američke prioritete u Siriji. Medjunarodna koalicija nastavlja operacije u Siriji i podršku lokalnim snagama“, rekao je portparol američkog ministarstva odbrane Edrijen Renkin-Galovej.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danas tokom nenajavljene posete Siriji naredio povlačenje „značajnog dela“ ruskih snaga iz te zemlje, nekoliko dana pošto je Moskva objavila „potpuno oslobodjenje“ Sirije od Islamske države.

Tokom posete vazduhoplovnoj bazi Hmejmim, Putin je rekao da će ostati operativne ta baza, u kojoj su koncentrisane ruske snage, kao i pomorska baza Tartus.

Po rečima jednog američkog zvaničnika, SAD smatraju da će Rusija izvesti „čisto simbolično“ povlačenje i vratiti kući nekoliko aviona. Izvesno je, kako kaže taj zvaničnik, da će Moskva zatim zahtevati da se i SAD potpuno povuku iz Sirije.

Vašington je prošle nedelje stavio do znanja da će SAD ostati u Siriji „koliko god bude potrebno“ da bi se osiguralo da ta zemlja ne postane ponovo utočište Islamske države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)