U trendu

Pentagon: Tenzije s Pjongjangom više političke nego vojne

Odnosi SAD i Severne Koreje su zategnuti, ali „naelektrisana“ atmosfera je više politička nego vojna, rekao je danas načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD Džo Danford.

„Politički prostor je očigledno vrlo napet trentno ali nismo konstatovali nikakvu promenu u položaju severnokorejskih snaga“, rekao je Danford u svedočenju u Odboru Senata Kongresa SAD za oružane snage.

General je rekao da se situacija vrlo pažljivo prati obzirom na izjave koje su razmenile vodje dve zemlje, na američku vazduhoplovnu operaciju i s obzirom na jučerašnji odgovor koji bi mogao da izazove reakciju Severne Koreje. To je bio njegov odgovor na pitanje republikanskog senatora Džona Mekejna.

„Mi smo postavili naše snage da odgovorima na moguće izazivanje sukoba. Preduzeli smo takodje odgovarajuće mere da zaštitimo naše saveznike, Južnokorejce i Japance, naše snage, kao i američke državaljane u regionu. Ali ono što nismo konstatovali to je vojna aktivnost koja bi odrazila naelektrisanu političku atmosferu koju opisujete“, rekao je on.

Amerčki predsednik Donald Tramp prošle nedelje je zapretio u govoru na Generalnoj skupštini UN da če „totalno razoriti“ Severnu Koreju. On je takodje nazvao severnokorejskog vodju Kim Džong Una „čoveka-raketu“ koji je krenuo u „samoubilačku misiju“. Kim Džong Un je američkog predsednika nazvao „mentalno poremećenim“.

Da pokažu da raspolažu vojnim opcijama kao odgovor na nuklearne ambicije Pjongjanga SAD su tokom vikenda obavili letove strateških bombardera blizu severnokorejske obale. Severna Koreja je uzvratila izjavama da je spremna da ih sruši.

Napetost je dostigla novi vrhunac juče kada je Pjongjang optužio Vašington da je proglasio rat Severnoj Koreji.

Kako navodi agencija Frans pres raste bojazan od slučajnog sukoba, u trenutku kada su nervi na ivici, posebno u Aziji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.