U trendu

Pentagon žuri ka Rusiji, pre dolaska Trampa

Barak Obama neće prepustiti svom nasledniku Donaldu Trampu, osumnjičenom da je „čovek Moskve”, da pošalje američke trupe kao pojačanja NATO na granicama ka Rusiji.

Umesto da čekaju kraj januara, do kada će i Tramp položiti zakletvu i preuzeti mesto predsednika SAD, Pentagon će dodatne vojnike, bez preciziranja razloga za promenu plana, uputiti u istočnu Evropu već prvih dana naredne godine, saopštilo je, kako prenosi Al Džazira, ministarstvo odbrane Poljske, zemlje koja se uvek raduje merama protiv Rusije.

Nije bilo naznaka da bi Tramp otišao toliko daleko da sabotira dogovor Severnoatlantske alijanse da se pomoću još 4.000 vojnika u istočnoj Evropi, uz širenje protivraketnog štita navodno namenjenog odbrani od Irana, upozori Kremlj kako mu nove akcije nalik onima u Ukrajini neće biti dozvoljene.

To što neće biti u prilici da eventualno zaustavi pojačanja za istočnoevropsko krilo NATO verovatno ga neće iznervirati.

Ali, možda će ga žacnuti dovođenje u pitanje drugog američkog „štita” pred rivalima, onog u Aziji, usmerenog na nuklearne projektile Severne Koreje po zvaničnim navodima, nezvanično osmišljenog tako da obuzda i silu prema kojoj Tramp, suprotno njegovom odnosu prema Rusiji, ispoljava veliki animozitet: Kinu.

( Vladimir Vukasović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.