U trendu

Peres nam je pokazao pravdu i nadu

Na sahrani bivšeg predsednika Izraela Šimona Peresa predsednik SAD Barak Obama je danas rekao u govoru da je počastvovan što je u Jerusalimu da „kaže zbogom prijatelju koji je pokazao da su pravda i nada u srcu cionističke ideje“.

„Slobodan život u povraćenoj domovini, siguran život nacije koja može da se brani sama, puno prijateljstvo sa zemljama koje se mogu ubrojati u saveznice… to je bio život Šimon Peresa. To je bila država Izael. To je bila priča jevrejskog naroda“, rekao je Obama.

„Šimon je jednom rekao da je poruka čovečanstvu da će vera i vizija trijumfovati nad svim neprijateljstvom“, rekao je predsednik SAD, dodavši da je Peres to i bio: „To je pun život, ispunjen jednostavnim zadovoljstvima u okviru porodice i velikim snovima. To je bio život Šimona Peresa. To je država Izrael“.

Obama i Peres bili su prijatelji i medjusobno su se poštovali, podsećaju svetske agencije.

Od Džona Kenedija, Obama je bio deseti predsdnik SAD s kojim se Peres sastajao, rekao je i podsetio na Peresov doprinos jačanju izraelske odbramene moći i oružanih snaga koje su pobedile u izraelskim ratovima. Podsetio je i na Peresov doprinis uspostavljanju neraskidivih veza Izraela i SAD.

Obama je kao poslednji gvornik na pogrebu, tokom govora na glavi imao „kipu“, ritualnu jevrejsku kapicu.

Predsednik SAD je rekao da veruje da će mlada generacija pamtiti Peresa samo po težnji za mir iako ona još nije urodila plodom.

Pominjuči da će kritičari za Peresa govoriti da je „odbio da prizna zlo sveta i nazivati ga naivnim“, Obama je rekao da „njegova težnja miru nikada nije bila naivna“, i da i kritičari koji o njemu tao govore, zavise od odbrambene arhitekture izgradjene uz Peresovu pomoć.

Peres je, istakao je Obama, naučio da istinska sigurnost dolazi od postizanja mira sa susedima.

„Jevrejski narod nije rodjen da vlada drugim narodom, govorio je on. Mi smo protiv robova i gospodara“, podsetio je američki predsednik na Pereseve reči i da je i pored terorističkih napada i razočaranje za pregovaračkim stolom, insistirao da palestisnki narod mora biti posmatran kao isti u dostojanstvu sa Jevrejima i isti u pravu na odlučivanje o sebi.

„On je verovao da će Izrael biti najbolje zaštićen kada Palestinci budu imali svoju državu“, zaključio je Obama.

Izraelci i zvaničnici iz celog sveta okupili su se danas u Jerusalimu na sahrani bivšeg predsednika Peresa.
Medju njima su i palestinski predsednik Mahmud Abas, francuski predsednik Fransoa Oland, nemački predsednik Joakim Gauk, predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

To je biti najveći takav skup od sahrane izraelskog premijera Jicaka Rabina, Peresovog partnera u mirovnim nastojanjima, ubijenog 1995. godine zbog zalaganja za za mir s Palestincima.

Peres koji je u 94. godini u sredu umro u bolnici kraj Tel Aviva od posledica moždanog udara, tokom sedam decenija političke karijere bio je na svim važnim državnim funkcijama, dvaput je bio premijer i predsednik Izraela od 2007. do 2014. godine.

Peres je 1994. Nobelovu nagradu za mir dobio zajedno s Rabinom i palestinskim vodjom Jaserom Arafatom za napore za postizanje mira na Bliskom istoku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.