U trendu

Perović: Ne pamtim ovoliko jedinstvo naroda u i oko Crkve

BANJALUKA – Temeljni ugovor između SPC i države Crne Gore je civilizacijska društvena potreba koju moramo zadovoljiti, izjavio je rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog Gojko Perović i dodao to mora biti učinjeno blagovremeno i na način koji neće narušiti ni crkvene kanone, ni državne propise.

„Ovu temu ne bi trebalo koristiti u dnevno-politička prepucavanja i stranačka razračunavanja. Potpisivanjem Ugovora, pažnju društva i institucija u Crnoj Gori treba skrenuti sa crkvenih tema na teme vezane za život građana i prosperitet države“, rekao je Perović u intervjuu za banjalučki Glas Srpske.

Upitan kako vidi odnos Crkve i naroda, Perović kaže da se upravo izašlo iz okolnosti koje su nam posvedočile da ponekad upravo „udar“ vrlo često traži i „nađe iskru u kamenu“.

„Nevolje i iskušenja po pravilu rode novi kvalitet. E sad, ako konstatujem da ne pamtimo ovakvo i ovoliko jedinstvo naroda i Crkve, tačnije naroda u Crkvi ili oko Crkve, onda bi trebalo tu konstataciju da prati zadovoljstvo, a ja bih tom zadovoljstvu pridodao oprez i dodatnu pastirsku brigu“, rekao je.

Na pitanje koji su, prema njegovom mišljeju ključni zadaci i izazovi SPC u narednom periodu, Perović citira reči Njegoša upućene mtropolitu Danilu Petroviću i kaže: „O da znadeš šta te jošte čeka“.

Ne treba, kaže, velika pamet pa zaključiti da se te reči odnose na svako pokoljenje crkvenih pastira pa i na ovo naše, na arhijerejstvo i sveštenstvo SPC.

„Crkva ima zadatak da u narednim vremenima sabere i angažuje ljude oko izvršenja zadatka koji je formulisao blaženopočivši patrijarh Pavle u svojoj poruci ‘Budimo ljudi'“, kaže Perović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.