U trendu

Peskov: Bez predloga SAD o produženju sporazuma START

MOSKVA – Moskva još nije dobila nikakve konkretne predloge iz Vašingtona u vezi sa budućnošću sporazuma, poznatog kao „Novi START“, kojim se Rusija i SAD međusobno ograničavaju po pitanju nuklearnog naoružanja, a koji ističe 2026. godine, saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

On je novinarima rekao da iz SAD nije uopšte bilo predloga na temu kontrole naoružanja, ali da je dijalog o ovom pitanju neophodan, prenosi TAS S.

„Vreme će pokazati. Još nismo dobili nikakve konkretne predloge o tom pitanju. Ali još jednom ponavljamo: dijalog u ovoj oblasti je neophodan“, saopštio je Peskov odgovarajući na pitanje da li je Moskva spremna da podnese svoje predloge Vašingtonu, ili čeka da kolege iz SAD naprave prvi korak, navodi ruska agencija.

Sjedinjene Države i Rusija produžile su u februaru 2021.godine sporazum START, o kontroli nuklearnog naoružanja, na pet godina, do 5. februara 2026.

Prvi strateški sporazum o smanjenju naoružanja START potpisan je 2010. , a njime se ograničava broj nukleranih bojevih glava, projektila i bombardera koje mogu rasporediti Rusija i Sjedinjene Države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar