U trendu

Peskov: Kijev da prihvati zahteve Rusije za pregovore

MOSKVA – Rusija čeka da Ukrajina prihvati zahteve za mirovne pregovore, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući predlog bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera da Zapad odustane od pokušaja da se postigne vojni poraz Rusije u Ukrajini i istakao potrebu da se Kijev ubedi da se vrati pregovorima.

„Čekamo da Kijev prihvati zahteve Moskve i shvati de fakto situaciju, realnu situaciju koja postoji“, rekao je Peskov na redovnom brifingu, prenose Izvestija.

Kisindžer je u ponedeljak na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu ocenio da bi se postizanje neutralnog statusa Ukrajine i njeno pozicioniranje kao mosta između Rusije i Evrope moglo zamisliti kao krajnji cilj u trenutnoj situaciji.

Kisindžer je rekao da bi pregovori trebalo da počnu u naredna dva meseca, pre nego šo konflikt stvori takve preokrete i tenzije koj neće biti lako prevazići.

Naveo je da bi „idealna linija podele trebalo da bude vraćena na status kvo pre sukoba“, nagoveštavajući da bi Ukrajina trebalo da pristane da se odrekne većeg dela Donbasa i celog Krima.

Ukrajinski predsednik volodimir Zelenski kritikovao je predlog Kisindžera, poredeći njegove poglede sa pogledima nacističke Nemačke 1938. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.