U trendu

Peskov: Nije nam drago zbog OI, ali bar se takmičimo

MOSKVA – Kremlj je danas izrazio žaljenje što je Međunarodni olimpijski komitet zabranio ruskim sportistima da na naredna dva olimpijska takmičenja nastupaju pod svojom zastavom i nacionalnom himnom, ali je naglasio da je bitno da oni ipak mogu da se takmiče.

Prethodno je Sud za sportsku arbitražu u Lozanu prepolovio četvorogodišnju kaznu na dve godine zabrane nastupanja pod zastavom Rusije, preneo je AP.

„Naravno da žalimo zbog ovakve odluke i jasno je da je naš stav po ovom pitanju negativan. Ali, u isto vreme, naši stariji sportisti su već rekli da je najvažnije da se ruski takmičari nađu na Olimpijskim igrama, jer će im to pomoći da održe kontinuitet takmičenja na međunarodnoj sceni i ostanu u dobroj formi“, rekao je Dmitrij Peskov, portparol Vladimira Putina.

Sportski arbitražni sud zabranio je i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da dve godine prisustvuje Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama, kao i svetskim prvenstvima, navodi se u saopštenju Arbitražnog suda.

Zabrana suda se odnosi na „predstavnike ruske vlade“, preneo je Sputnjik.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, zabrana se odnosi na predstavnike ruskih vlasti – zamenike ministara, ministre, zamenike premijera, premijera i predsednika Ruske Federacije“.

Ograničenja se ne odnose na zvaničnike koji su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta ili su od šefa države na čijoj teritoriji se događaj održava dobili poziv za takmičenje. Takođe se ograničenja ne odnose na zvaničnike koji su sportisti i koji su na takmičenje stigli kao učesnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.