U trendu

Peskov: Nismo optimistični posle odgovora SAD

MOSKVA – Zvanični Kremlj je saopštio danas da postoji prostor za nastavak dijaloga sa Sjedinjenim Državama, ali da je očigledno da Vašington nije uzeo u obzir glavne bezbednosne zahteve Rusije, zbog čega ne ostaje mnogo prostora za optimizam.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da Moskva neće žuriti sa izvlačenjem zaključaka nakon što su SAD juče zvanično odgovorile na njene predloge za preoblikovanje bezbednosnih aranžmana u Evropi, prenosi agencija Rojters.

Opisujući tenzije na kontinentu kao aluzije na Hladni rat, Peskov je rekao da će Moskvi trebati vremena da preispita odgovor SAD, kao i da je u interesu Moskve i Vašingtona da se nastavi dijalog, iako, kako tvrdi, ne ostaje mnogo prostora za optimizam nakon izjava SAD i NATO-a da su glavni zahtevi Rusije neprihvatljivi.

“Na osnovu onoga što su naše kolege juče izjavile o glavnim kategorijama navedenim u tim nacrtima dokumenata, ne možemo reći da su naša razmišljanja uzeta u obzir ili da je pokazana spremnost da se naša zabrinutost uzme u obzir”, izjavio je Peskov.

Kako je dodao, Kremlj smatra da ima malo razloga za optimizam posle odgovora SAD na ruske predloge o bezbednosnim garancijama.

Peskov je, na konferenciji za novinare, podsetio na izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji „apsolutno nedvosmisleno odbacuju glavne zabrinutosti koje je iznela Ruska Federacija“.

“Na osnovu toga, naravno, nema mnogo razloga za optimizam“, istakao je zvaničnik Kremlja, a prenosi ruska agencija TAS S.

On je dodao i da Moskva neće žuriti sa svojim procenama i komentarima na odgovore SAD i NATO-a o bezbednosnim garancijama, jer je potebno vreme za njihovu analizu.

“(Ruski) Predsednik (Vladimir Putin) ima sve ove papire. Naravno, potrebno je neko vreme da bi se oni analizirali. Nemojmo žuriti ni sa kakvim zaključcima”, poručio je zvaničnik Kremlja.

Napominje i da je neodrživo da se o ograničenjima u razmeštanju raketa srednjeg i kraćeg dometa diskutuje odvojeno od zajedničke bezbednosne arhitekture.

Na pitanje novinara da li postoji potreba za još jednim ličnim razgovorom između predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovog američkog kolege DŽoa Bajdena, posle razgovora na radnom nivou između ruskih i američkih zvaničnika, Peskov je izjavio da će “predsednici sami odlučiti da li treba da međusobno razgovoraju, i kada će razgovarati ako se odluče za to”.

Prethodno je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da postoji nada u otpočinjanje ozbiljnog dijaloga sa Vašingtonom, ali samo o sekundarnim pitanjima, a ne o onim fundamentalnim.

“Predsednik (Rusije) Vladimir Putin će odlučiti o sledećim koracima Rusije u vezi sa pismenim odgovorima SAD i NATO-a koji su dostavljeni u sredu”, izjavio je Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.