U trendu

Peskov: Rusko-američki pregovori u toku u Ankari

MOSKVA – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da su u toku pregovori između Rusije i SAD u Ankari, javila je agencija RIA Novosti.

Prethodno je ruski list Komersant preneo da su ruska i američka delegacija doputovale u Ankaru na pregovore, kao i da je u ruskoj delegaciji direktor Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće saopštio je da direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns boravi u Ankari kako bi razgovarao sa svojim ruskim kolegom o posledicama eventualne ruske upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini.

Zvaničnik Bele kuće rekao je da Berns, bivši američki ambasador u Rusiji, ne vodi nikakve pregovore s Nariškinom, preneo je Rojters.
„On ne vodi pregovore niti razgovara o rešavanju rata u Ukrajini“, rekao je zvaničnik, dodajući da će Berns pokrenuti pianje Amerikanaca zatvorenih u Rusiji.

Američka košarkašica i dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje Britni Griner uhapšena je 17. februara na moskovskom aerodromu zbog posedovanja ulja kanabisa u prtljagu, koje je zabranjeno u Rusiji, a osuđena je 4. avgusta na devet godina zatvora.

Advokat Aleksandar Bojkov, koji zastupa Grajnerovu je izjavio ranije da bi Amerikanka mogla biti deo razmene zatvorenika između SAD i Rusije.

Prema rečima zvaničnika Bele kuće, ukrajinske vlasti su pre Bernsovog puta u Tursku bile obaveštene.

Poslednji put ruska i američka delegacija sastale su se u Ženevi 10. januara radi razgovora o bezbednosnim garancijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.