U trendu

Peskov: Veliki problemi nisu prepreka za dijalog sa EU

MOSKVA – Rusija ulaže velike napore za normalizaciju odnosa sa Evropskom unijom, a problemi koji trenutno postoje ne treba da ometaju te napore i zustave dijalog dve strane, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je komentarišući nedavnu posetu šefa evropske diplomatije Žozep Borelja Moskvi i njegove izjave koje su nakon toga usledile kazao da je njegova zemlja više puta izrazila žaljenje zbog nepostojanja dijaloga između EU i Rusije i pozvao na traženje načina za normalizaciju tih veza, prenosi TAS S.

„Upravo je to poruka sa razgovora najviših diplomata Rusije i EU, da uprkos velikim problemima u našim odnosima ipak treba da postoji prostor za dijalog, a tu ideju je izneo i sam gospodin Žozep Borelj tokom posete , što je na nas posebno ostavilo utisak“, rekao je ruski zvaničnik, navodi agencija.

Borelj je prilikom podnošenja izveštaja Evropskom parlamentu u vezi sa njegovom posetom Rusiji rekao da su sukobi u Ukrajini, u Pridnjestrovlju, kao i situacija u Belorusiji, povećali tenzije u odnosima Rusije i Evropske unije.

Peskov je naglasio da je Moskva upoznata sa ovom izjavom šefa diplomatije EU i da je saglasna da su državni puč 2014. u Ukrajini, kao i druge konfliktne situacije doveli do toga da se odnosi Rusije i EU pogoršaju jer su Evropljani prešli na praksu dvostrukih standarda, što je za rusku stranu apsolutno neprihvatljivo.
„Tada neke evropske zemlje koje su stavile potpise na dobro poznati dokument, dogovor između opozicije i vlasti u Kijevu iz februara 2014. godine, nisu uspele da ispune svoje obaveze, što je dovelo do državnog prevrata u srcu Evrope “ objasnio je portparol Kremlja.

Borelj, koji je od 4. do 6. februara boravio u Moskvi , a tokom svoje posete sastao se sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, najavio je u Evropskom parlamentu da će zemljama članicama Unije preporučiti uvođenje sankcija protiv te zemlje, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.