najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Peticija da se Palestina vrati na Gugl mapu

Hiljade ljudi potpisalo je peticiju u kojoj se traži od Gugla da ponovo postavi mapu Palestine, pošto na mestu gde su palestinske teritorije sada piše Izrael.

Lokalni novinari su to označili “neuspelim pokušajem da se falsifikuje istorija i geografija”.

Više od 150.000 potpisnika je podržalo peticiju pod nazivom “Gugl: Stavite Palestinu na svoje mape”, optuživši Google.Maps da je namerno ili slučajno saučesnik etničkog čišćenja Palestine koje sprovodi izraelska vlada.

U peticiji koju je pripremio Zak Martin osudjuje se izostavljanje Palestine, koja u UN ima status države nečlanice posmatrača sa mape, kao ozbiljna uvreda Palestinaca.

Broj potpisnika peticije značajno se povećao u poslednjih nekoliko dana nakon saopštenja Foruma palestinskih novinara koje je podstaklo kampanju protiv Gugla.

“To je deo izraelskog plana da se ustanovi njegovo ime kao legitimne države za generacije koje dolaze i ukine Palestina jednom zauvek”, navodi se u saopštenju kako je preneo novinski sajt Bliskoistočni monitor (Middle East Monitor).

Novinari zahtevaju da Gugl povuče svoj potez sa svoje aplikacije za mape. Oni navode da je ta kontroverzna odluka suprotna svim medjunarodnim normama i konvencijama, i da poriče Palestincima pravo na domovinu.

Ako neko pokuša da ukuca Palestinu na Googl.Maps neće videti to ime već umesto toga isprekidanu liniju koja označava palestinske teritorije uz jasno vidljiv naziv Izrael.

Odgovarajući na kritike, portparol Gugla izjavio je da je cilj takve odluke da se regioni objektivno prikažu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike