U trendu

Peticiju za Tajanijevu ostavku potpisalo 8.000 ljudi

ZAGREB – Peticiju koju su pokrenuli slovenački levičari i kojom se traži ostavka predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija zbog njegovih izjava o Trstu i Istri do petka je potpisalo više od 8.000 ljudi, a izvinjenje i povlačenje izjave zatražili su čelnici konzervativaca i socijaldemokrata u Evropskom parlamentu.

Tajani je u nedelju u Basovici kod Trsta na obeležavanju Dana sećanja , na kraju svoga govora kazao: „Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija“.

U peticiji koju su ove sedmice pokrenuli slovenački socijaldemokrati traži se „neopoziva ostavka Antonija Tajanija“, a među potpisnicima su evroparlamentarci, političari i javne ličnosti iz Hrvatske, Slovenije ali i cele Evrope, prenela je Hina.

„Revizionističke izjave predsednika Evropskog parlamenta Antonia Tajanija koje opravdavaju fašizam, podstakle su nas da kao građanke i građani pojedinih država Evrope zatražimo njegovu neopozivu ostavku s mesta predsednika izuzetno važne institucije Evropske unije, budući da nije pokazao verodostojnost potrebnu za obavljanje takve časne funkcije“, navodi se u peticiji.

U tekstu se dodaje da je Tajani svojim izjavama u Basovici izvršio reviziju istorije i, služeći se potpuno nedopustivom retorikom, pozdravima italijanskoj Istri i italijanskoj Dalmaciji iskazao fašističke teritorijalne tendencije, za koje u Evropi 21. veka nema mesta.

„Takođe zahtevamo da se Evropski savet i Evropska komisija ograde od takvih izjava predsednika Evropskog parlamenta, budući da smatramo da visoki zvaničnici Evropske unije ne bi smeli odobravati takvu retoriku“, stoji u tekstu peticije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.