U trendu

Petric: Berlin želi da spreci otvaranje dodatnih frontova

BEČ – Cilj nemačkog kancelar Olafa Šolca koji će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih kosovskih institucija Aljbinom Kurtijem je da da doprinos rešavanju kosovskog, ključnog nerešenog pitanja na Zapadnom Balkanu, kako bi se sprečilo da se,u vreme rata u Ukrajini, otvore dodatni frontovi u Evropi, smatra bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič.

Kancelar Šolc će u sredu u Berlinu imati odvojene razgovore sa Vučićem i Kurtijem, uz prisustvo izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Petrič, u izjavi za Tanjug, kaže da ima utisak da Nemačka sada želi da bude aktivnija na Zapadnom Balkanu, a Srbija je u tom regionu ključna država, a Kosovo ključno nerešeno pitanje.

„To što je kancelar Šolc preuzeo inicijativu da se posveti nerešenim pitanjima na Balkanu ima za cilj da se reše problemi u vezi kojih bi Moskva mogla biti zainteresovana“, smatra nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Prema njegovim rečima Zapad, zbog rata u Ukrajini, ima interes da ne dođe do otvaranja dodatnih frontova.

Ukazao je da je aktivnije uključivanje Nemačke pripremila šefica diplomatije Analena Berbok nedavnom posetom Beogradu i Prištini.

„Ako se rat u Ukrajini posmatra kao evropski konflikt, što jeste, onda se moraju nerešena pitanja na tlu starog kontinenta sada podrobno analizirati i pokušati rešiti, odnosno barem sprečiti da eskaliraju“, kazao je bivši ambasador Austrije u Srbiji.

Petrič, koji važi za jednog od najboljih poznavalaca Balkana u Austriji, ističe da trenutno prioritet ima Ukrajina, kojoj je sva pažnja evropskih država posvećena jer se radi o ratu na tlu Evrope, ali da nerešeni problemi na Zapadnom Balkanu ne smeju biti zapostavljeni.

Kako kaže toga je svestan Berlin, koji očigledno želi da spreči da u tom regionu dođe do eskalacije konflikata.

Petrič ističe će biti veoma važno, kako bi se nastavio dijalog, da se Kurti „pomeri“.

„Ovi ragovori će pokazati koliko je Kurti spreman da bude fleksibilniji, i da svoj doprinos rešavanju kosovskog pitanja. Prisećam se pregovora u Rambujeu kada je ruski pregovarač rekao da je za tango potrebno dvoje. Tako je i za rešavanje kosovskog pitanja potrebno da obe strane pokažu veću odgovornost, to jest Kurti se pomeri“, navodi on.

Petrič je da je neophodno da dođe do pomeranja u potrazi za trajnim rešenjem u vezi registarskih tablica.

„U dijalogu ima puno pojedinačnih pitanja, tehničkih, i političkih koje treba rešiti u cilju postizanja napretka. Nemačka u tome može imati važnu ulogu. Čini mi se da je aktuelna nemačka vlada nešto aktivnija nego prošla po ovom pitanju“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.