U trendu

Picula i Bilcik: Osuda nasilja u CG, protiv politizacije vere

BRISEL, 6. septembra ( Tanjug) – Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula i šef Delacije EP za Crnu Goru Vladimir Bilčik su, u zajedničkom saopštenju, kategorički osudili nasilje do koga je došlo tokom vikenda, a u vezi za inauguracijom miropolita Joanikija.

”Pratili smo događaje tokom vikenda u Crnoj Gori sa velikom zabrinutošću. Crna Gora mora da ispuni svoju obavezu i garantuje pravo na slobodna mirna okupljanja i pravo na slobodu govora, ali i da poštuje različita verska prava svojih građana”, kažu Picula i Bilčik.

Predstavnici EP zaduženi za Crnu Goru naglašavaju da je u pitanju država koja je kadidat za članstvo u EU, gde politički i verski lideri imaju „posebnu odgovornost“ da svoje odluke usklađuju sa većinskom podrškom koju građani daju pristupanju EU.

„Apelujemo na sve aktere da aktivno doprinesu suuštanju napetosti u društvu i podrže opredeljenje Crne Gore ka modernom, demokratskom, multikonfesionalnom i multietničkom društvu. Politizacija neke od vera nije u skaldu sa reformskim procesom Crne Gore i uspešnom pristupanju EU“, navodi se u saopštenju.

Picula i Bilčik zaključuju da se politizacija jednog od verskih ubeđenja u zemlji loše odražava na međunarodne pozicije Crne Gore i dugu istoriju mirnog suživota ljudi različitih verskih i nacionalnih opredeljanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.