U trendu

Picula: Možda bi Vladu HR trebalo staviti na crnu listu odgovornih

ZAGREB – Nagli skok cena pojedinih roba i usluga nakon prelaska Hrvatske na evro kao službenu valutu što je izazvalo nezadovoljstvo trgovinskih lanaca i potrošača poligon su za prepucavanja na političkoj sceni, posebno nakon što je ministar privrede najavio da vlada razmišlja da uvede „crne liste“ za trgovačke lance koji navodno nisu poštovali konverziju.

Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula (SDP) primetio je da je rasprava o evru počela tek nakon što je postao nova hrvatska valuta i ističe da se formalno o tome moglo raspravljati i nagađati i prošle godine.

Smatra da su svi puno više razmišljali o političkom efektu prelaska na evro, a mnogo manje kako će se to odraziti na svakodnevni život građana.

Reagujući na pretnje ministra privrede Filipoviha, koji je rekao da vlada razmišlja da formira „crne liste“ trgovinskih lanaca koji su koristeći se konverzijom podigli cene nekim robama i uslugama, Picula kaže da bi možda vladu trebalo staviti na „crnu listu odgovornih“.

“Smešno mi je malo videti ministra Davora Filipovića koji zvuči kao portparol neke razjarane grupe udruženja za zaštitu potrošača iako je njegova vlada imala i makaze i papir da neke stvari pokušaju da preduprede“, rekao je Picula za zagrrebačku N1 tv.

Podsetio je da je HDZ u martu prosle godine odbio amandmane kojima su SDP i Možemo tražili da se na vreme sankcionišu oni koji će nepoštenim trgovačkim praksama pokušati da steknu ekstraprofit i formiranje „crnih lista“.

Na pitanje da li bi se to sada moglo popraviti, Picula kaže da nije prvi put da vlada reaguje reaktivno, a ne proaktivno.

“Ovo nezadovoljstvo možda ima po njihovoj proceni i ozbiljnu političku dimenziju. Oni žele amortizovati nezadovoljstvo građana koje se može odraziti i u političkim preferencijama”, naveo je SDP-ov evroposlanik.

Upitan da li je prekasno sada za reakciju vlade, Picula je kazao da je to “naprosto trčanje za vlastitim repom”, te dodao da nije ni siguran koliko vlada može biti dosledna u tome.

“Najcelovitiju kritiku vladinih mera dala je Evropska komisija koja je kazala da 70 posto mera koje je vlada uvela su pogrešne. Puno koštaju, a ne štite u dovoljnoj meri one za koje su dizajnirane – najosetljivije grupe društva i preduzetnika”, rekao je Picula i nabrojao još neke kritike navedene u izveštaju Evropske komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.