U trendu

Picula osudio mešanje Srbije u proteste u Crnoj Gori

BRISEL, 2. marta ( Tanjug) – Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Toninon Picula predstavio je nacrt ovogodišnjeg izveštaja u kome, između ostlog, kritikuje ”mešanje Srbije” u proteste tokom inagouraciej Joanikija II.

”Osuđuju se nasilni akti tokom demonstracija na Cetinju u vezi sa inauguracijom poglavara Srpske pravoslavne crkve i srpsko mešanje u tom pogledu”, navodi se u nacrtu teksta izveštaja o Crnoj Gori

Picula pozdravlja usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Crnoj Gori i pohvaljuje konstruktivnu ulogu zemlje u regionalnoj saradnji, uključujući aktivnosti u okviru zajedničkog regionalnog tržišta.

Pozdravlja se i kontinuirano i potpuno usklađivanje Crne Gore sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i podršku najnovijim sankcijama EU protiv Rusije.

Crnogorske vlasti se pozivaju da preduzmu konkretne korake za izgradnju otpornosti i sajber bezbednosti zbog ”suočavanja sa sve većim pritiskom mešanja trećih zemalja”.

Zabrinutost se izrazava zbog ”sve veće ranjivosti” Crne Gore usled povećanja njenog javnog duga, posebno prema Kini.

Nacrtom izveštaja Evropskog parlamenta ukazuje se i na duboku zabrinutost zbog stalnih političkih tenzija između i unutar izvršne i zakonodavne vlasti, kao i zbog bojkota parlamenta i usporavanja procesa reformi.

Konstatuje se zabrinutost zbog nedostatka napretka u reformi pravosuđa, široko rasprostranjene korupcije i visokog stepena polarizacije u medijskom sektoru Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar