U trendu

Picula: Pogrešna politika ZG prema BiH, osećaćemo posledice

SARAJEVO – Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula smatra da će Hrvati u BiH dugo osećati posledice, kako navodi, pogrešne politike Zagreba prema BiH tokom 1990-ih godina i ocenjuje da BiH treba urediti „dosledno federalno“.

„Mislim da je dosledna federalizacija BiH načelo koje jedino može dugoročno da osigura ustavni balans, političku stabilnost, pa i ekonomski napredak te države“, rekao je Picula za Dnevnik.ba.

On smatra da se trenutna BiH udaljava od EU, ali je naglasio da ne veruje da se može dogoditi „Dejton 2“, preneo je sinoć Klix.ba.

Picula je rekao da treba tragati za rešenjima koja će primerenije poštovati i građanska i prava nacionalnih kolektiviteta.

On navodi da je, kako kaže, potrebno otkloniti dominaciju brojnijih naroda i pokušati izgraditi građansko društvo.

Tvrdi da je, kako navodi, „srpski refleks za dominacijom, koji je uništio dve zajedničke jugoslovenske države, namiren u BiH uspostavom Republike Srpske, dok izrazita bošnjačka etnička većina u Federaciji BiH varira slične mehanizme nametanja svoje političke volje“.

Od novoizabranog predsednika Hrvatske Zorana Milanovića očekuje racionalniju politiku prema BiH i tamošnjim Hrvatima, nego što je bio slučaj s Kolindom Grabar-Kitarović.

„Mislim da u Hrvatskoj postoji konsenzus o važnosti hrvatskog pitanja u BiH, ali se razilazimo u tome kako se prema njemu odnositi, kako ga i s kim rešavati. Sa stanovišta socijaldemokratije, naše temeljno načelo je da branimo vladavinu prava, politički marginalizovane i društveno diskriminisanje, a Hrvati u BiH, kao najmanji konstitutivni narod, u jednom konfuznom sustavu, zaslužuju podršku u ostvarivanju svojih prava“, rekao je Picula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.