najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pilot ispustio gorivo da bi sprečio eksploziju?

Pilot aviona Migel Kiroga ispustio gorivo iz rezervoara u momentu kada je shvatio da će se letelica kojom upravlja srušiti, kako bi pri padu aviona izbegao eksploziju.

Član posade palog aviona koji je prevozio fudbalere iz Brazila Ervin Tumiri jedan je od šestoro ljudi koji je preživeo tragediju u kojoj je 71 osoba poginulo. On je naveo da su preplašeni putnici počeli da skaču sa svojih mesta i vrište nakon što je avion krenuo da pada, svega nekoliko minuta pre planiranog sletanja u Medeljinu.

Tumiri je naveo da je preživeo pad jer se u ključnim momentima ponašao prema bezbednosnim procedurama i nije paničio.

“Stavio sam torbe između nogu i zauzeo sam položaj fetusa, što se preporučuje u situacijama kada je ugrožena bezbednost u aviosaobraćaju“, rekao je Tumiri spasiocima koji su ga živog pronašli u olupini letelice kompanije Lumia.

Himena Suares, jedna od stjuardesa u avionu je takođe preživela i lokalnim medijima je rekla da su sva svetla u avionu bila ugašena u trenutku kada je letelica krenula u slobodan pad.

“Ničega se dalje ne sećam“, navela je Suaresova.

Mediji prenose i da je pilot aviona Migel Kiroga ispustio gorivo iz rezervoara u momentu kada je shvatio da će se letelica kojom upravlja srušiti, kako bi pri padu aviona izbegao eksploziju i ostavio mogućnost da neko od putnika preživi.

Veruje se da je njegova ideja spasla živote šest osoba, ali ta informacija nije potvrđena iz zvaničnih izvora i istražitelji razmatraju kako avion nije eksplodirao prilikom pada, spekulišući da je ostao bez goriva.

Ipak, ova saznanja, na koja se dodaje i putanja kojom se kretao avion pre pada, odnosno kružno kretanje u trajanju od nekoliko minuta iznad mesta na koje se srušio, mogu da dovedu do zaključka da je mehanički ili tehnički problem prouzrokovao tragediju i da nije bilo moguće bezbedno prizemljiti letelicu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike