Pilot ispustio gorivo da bi sprečio eksploziju?

Pilot aviona Migel Kiroga ispustio gorivo iz rezervoara u momentu kada je shvatio da će se letelica kojom upravlja srušiti, kako bi pri padu aviona izbegao eksploziju.

Foto: Twitter/@fpjindia

Foto: Twitter/@fpjindia

Član posade palog aviona koji je prevozio fudbalere iz Brazila Ervin Tumiri jedan je od šestoro ljudi koji je preživeo tragediju u kojoj je 71 osoba poginulo. On je naveo da su preplašeni putnici počeli da skaču sa svojih mesta i vrište nakon što je avion krenuo da pada, svega nekoliko minuta pre planiranog sletanja u Medeljinu.

Tumiri je naveo da je preživeo pad jer se u ključnim momentima ponašao prema bezbednosnim procedurama i nije paničio.

“Stavio sam torbe između nogu i zauzeo sam položaj fetusa, što se preporučuje u situacijama kada je ugrožena bezbednost u aviosaobraćaju“, rekao je Tumiri spasiocima koji su ga živog pronašli u olupini letelice kompanije Lumia.

Himena Suares, jedna od stjuardesa u avionu je takođe preživela i lokalnim medijima je rekla da su sva svetla u avionu bila ugašena u trenutku kada je letelica krenula u slobodan pad.

“Ničega se dalje ne sećam“, navela je Suaresova.

Mediji prenose i da je pilot aviona Migel Kiroga ispustio gorivo iz rezervoara u momentu kada je shvatio da će se letelica kojom upravlja srušiti, kako bi pri padu aviona izbegao eksploziju i ostavio mogućnost da neko od putnika preživi.

Veruje se da je njegova ideja spasla živote šest osoba, ali ta informacija nije potvrđena iz zvaničnih izvora i istražitelji razmatraju kako avion nije eksplodirao prilikom pada, spekulišući da je ostao bez goriva.

Ipak, ova saznanja, na koja se dodaje i putanja kojom se kretao avion pre pada, odnosno kružno kretanje u trajanju od nekoliko minuta iznad mesta na koje se srušio, mogu da dovedu do zaključka da je mehanički ili tehnički problem prouzrokovao tragediju i da nije bilo moguće bezbedno prizemljiti letelicu.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar