U trendu

Pilot kontroli letenja: Otkazala eletronika i nestalo gorivo

Pilot aviona koji se srušio u centralnom delu Kolumbije sa putnicima među kojima je bio i brazilski fudbalski tim, rekao je kontroli letenja da je ostao bez goriva pre kobnog pada u Andima, javlja AP pozivajući se na snimak razgovora.

U na momente haotičnom snimku kontrole letenja, može se čuti kako pilot pre nego što je avion pao ponavlja zahtev da sleti zbog „potpunog otkazivanja elektronike i nestanka goriva“.

Čuje se i kako mu kontrolorka letenja daje instrukcije dok avion gubi brzinu i visinu na oko osam milja udaljenosti od aerodroma Medeljin.

Snimak, koji je procureo u nekoliko medija u Kolumbiji, izgleda potvrđuje verziju preživele stjuardese i pilota koji je leteo u blizini i koji je čuo očajničke pozive na pomoć pilota aviona.

To, kao i činjenica da avion nije eksplodirao prilikom udarca u zemlju, ukazuju da je uzrok pada bio nestanak goriva.

Vlasti zasada izbegavaju da izdvoje jedan uzrok pada, koji je preživelo samo šest od 77 ljudi u avionu, a istraga će trajati mesecima.

Istražitelji su prethodno izneli i teoriju da je pilot Migel Alehandro Kviroga Murakami namerno kružio pre sletanja u pokušaju da sagori ili odbaci gorivo i tako izbegne eksploziju, preneo je Dejli mejl.

I preživeli putnici su rekli zvaničnicima da su uvereni, da je avion ostao bez goriva nekoliko minuta pre nego što je trebalo po redu letenja da sleti na aerodrom Medeljinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.