U trendu

Pismo NVO Mogerini: Protiv etničke podele Kosova

BEOGRAD – Više organizacija civilnog društva iz Beograda i Prištine uputilo je pismo šefici doplomatije EU Federiki Mogerini sa pozivom da se izjasni protiv podele Kosova ili razmene teritorija na etničkom principu, saznaje Tanjug.

„Sve češći nagoveštaji mogućnosti prekrajanja granica šalju vrlo opasnu poruku građanima Srbije i Kosova, ali i celom regionu, da postoji realna mogućnost legitimisanja opasnog pricipa etnickog vlasništva nad teritorijom – principa koji je ovaj region u nekoliko navrata gurnuo u krvave sukobe“, navodi se u pismu, u koje je Tanjug imao uvid.

Podela Kosova, kako navode, proizvela bi lancanu reakciju i u drugim balkanskim državama i dovela do brojnih zahteva za promenama granica na Balkanu, što bi otvorilo vrata novim sukobima, a Srbima i Albancima poslala poruka da treba se presele u „svoju“ etničku državu.

U regionu je neohodno uspostaviti trajni mir i prihvatiti interkulturalnost i multietničnost kao neophodni preduslov razvoja i EU integracija. Etnicki čiste države, prevaziđeni su model iz 19. veka, ne smeju biti ciljevi ničije politike niti smeju biti tolerisani i podržani od predstavnika međunarodne zajednice, navodi se u pismu.

Organizacije civilnog društva pozivaju međunarodno zajednicu, ali pre svega vlasti u Srbiji i na Kosovu, da se tokom pregovora posvete stvaranju najboljih mogućih uslova za život svih stanovnika Kosova uključujući slobodu kretanja, poslovanja i međunarodne saradnje, obezbeđivanju pretpostavki da se zločini iz prošlosti više nikad ne ponov.

Pismo je potpisalo tridesetak nevladinih organizacija među kojima su: Centar za prakticnu politiku, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Udruženje žena Peščanik, Kosovo Ašociation Ćopin, Centre for Social Groups Development- CSGD, Kosovo Women’s Network, Kosova Democratic Institute i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar