U trendu

Pisonero: Izvestaji EK o zemljama ZB zasnovani na cinjenicama

BRISEL – Izveštaji koje je Evropska komisija juče predstavila u okviru Paketa proširenja predstavljaju stav svih komesara i daju fer i strogu procenu situacije u svakoj od zemalja na putu evrointegracija, poruka je Komisije.

Na pitanje medija da li komesar za proširenje, Oliver Varheji, koji je ranije glasao protiv izveštaja o vladavini prava u zemljama članicama EU, može da daje kredibilnu ocenu vladavine prava u zemljma okruženja, iz EK nagalšavaju da su Paket proširenja i izvešataji o napretku prošli kroz ”temeljan proces cele Komisije” i da je ono što je juče predstavljeno ”prikladno i predstavlja sve komesare”.

”Koledž komesara je usvojio juče Paket proširenja koji nudi detaljnu, zasnovanu na činjenicama i vrlo strogu procenu gde se svaka od zemlja iz procesa proširenja nalazi kada je reč o svim refromama na EU putu. Izveštaj oslikava i novu meteodologiju koja jača fokus upravo na fundamentalnim reformama kao što su vladavina prava, demokratske institucije, reforoma javne administracije i ekonomske reforme. U pitanju su fer i stroge procene uz preporuke o daljim prioritetima u refomskom procesu zemlja Zapadnog Balkana”, rekla je portparolka Komisije Ana Pisonero.

Pisonero nagalšava da su u izradi izveštaja korišćeni i ”indikatori drugih izvora” kako bi se dalo još više detalja i prostora zemaljama članicama da donesu svoje zaključke o napretku u zemljama Zapadnog Balkana.

”Ovi indikatori su komplementari sa procenama Evropske komisije. Naši izveštaji, na preko 120 stranica po zemlji, su vrlo detaljni, daju našu vrlo jasnu procenu gde se koja zemlja nalazi”, kaže Pisonero.

U EK dodaju da su izveštaji dati zemljama članicama EU koje sada treba da donesu svoje zaključke po pitanju procesa pristupanja i reforomi na Zapadnom Balkanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.