U trendu

Pistorijus u petak iz zatvora u kućni pritvor

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus, koji je u zatvoru proveo deset meseci od pet godina, na koliko je osuđen zbog ubistva devojke 2013, u petak treba da izađe na slobodu, ali sa električnom narukvicom, preneo je Rojters.

Dvadesetdevetogodišnji Pistorijus ubio je u februaru 2013. svoju devojku Rivu Stenkemp, za šta je osuđen na pet godina za ubistvo iz nehata, jer tužoci nisu uspeli da dokažu da se radilo o umišljaju.

Puštanje Pistorijusa na slobodu posle svega deset meseci predvođeno je krivičnim zakonikom Južne Afrike kojim je regulisano da zatvorenici koji nisu proglašeni opasnima mogu da odsluze šestinu kazne iz rešetaka. Ostatak kazne, Pistorijus će morati da provede pod nadzorom, što je forma kućnog pritvora,

Kako prenosi agencija Rojters, Pistorijus će najverovatnijre ostatak kazne provesti u superluksuznoj kući svog ujaka Arnolda – smeštenioj u bogatom predgrađu Pretoruije, sa desetak spavaćih soba, privatnom teretanom i bazenom.

Pistorijusu će naverovatnije biti omogućeno da napušta kuću zbog posla. obavljanja društveno korisnog rada i odlaska u porodične posete.

Roditelji ubijene Stenkemp ranije su rekli da kazna od deset meseci zatvora za nekoga ko je oduzeo ljudski život svakako nije dovoljna i da se time šalje loša poruka društvu.

Ipak, njegov kućni pritvor možda će biti kratkog daha, ukoliko u novembru sud odluči da na žalbu tužilaštva preinači presudu Pistorijusu na ubistvo sa predumišljajem, čime bi mu se izrekla kazna od najmanje 15 godina zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.