U trendu

Pjongjang negira da je Oto Varmbir bio mučen

Severna Koreja negirala je da je okrutno postupala ili mučila američkog studenta Otoa Varmbira, osudjenog u toj zemlji zbog delovanja protiv države, koji je umro pošto je vraćen u SAD u komi.

Državna novinska agencija KCNA je u današnjem izveštaju, koji je i prva reakcija Pjongjanga na Varmbirovu smrt, napisala da se prema njemu postupalo u skladu s domaćim zakonima i medjunarodnim standardima.

„Naše institucije postupaju prema kriminalcima koji su počinili zločine protiv (naše) republike strogo na osnovu domaćeg zakona i medjunarodnih standarada i Varmbir nije bio drugačiji“, navela je KCNA.

Varmbir je u martu prošle godine osudjen u Severnoj Koreji na 15 godina zatvora i prinudnog rada, jer je ukrao propagandni plakat. Dan posle sudjenja pao je u komu, a prošle sedmice je „iz humanitarnih razloga“ poslat kući.

Umro je u ponedeljak u bolnici u Sinsinatiju. Njegovi doktori su rekli da je imao veliko oštećenje mozga, ali da nisu našli dokaze tvrdnji Pjongjanga da je dobio botulizam i da je pao u komu pošto je popio tabletu za spavanje. Varmbirova porodica je odbila da se uradi obdukcija.

U izveštaju agencije takodje se optužuje Južna Koreja da koristi slučaj Varmbira za oslobodjenje drugih zatvorenika, uključujući šest Južnokorejaca. Još tri Amerikanca služe kaznu u Severnoj Koreji.

Seul, navodi KCNA, ugrožava sliku Pjongjanga svojim „klevetničkim govorom o okrutnom tretmanu i mučenju“ dok nema nikakva znanja o „humanitarnom“ tretmanu koje je Varmbir dobio u Severnoj Koreji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar