U trendu

Pjongjang: Predsednica Južne Koreje je psihopata

Severna Koreja je danas nazvala južnokorejsku predsednicu Park Geun Hje „psihopatom“ nakon što je održala govor o nuklearnim ambicijama Pjongjaga i postavljanja  američkog protivraketnog sistema.

U televizijskom obraćanju u ponedeljak, Park je naglasila da postavljanje najsavremenijeg americkog antiraketnog sistema THAAD predstavlja čin „samoodbrane“ kao odgovor na širenje nuklearnog naroužanja Severne Koreje, prenosi  AFP.

Portparol Komiteta za mirno ujedinjenje zemlje Severne Koreje, izjavio je da su argumenti Parkove „besmisleni i neosnovani“.

„Ovo je samo loš izgovor i ona treba da zna da niko neće prihvatiti lukavost marionete koja ništa ne može da preduzme, ništa bez odobrenja američkog gazde“.

„Ova najava ne predstavlja ništa više od besmislice koju izgovara psihopata“, dodao je portparol u izjavi koju je prenela zvanična agencija KCNA.

Postavljanje protivraketnog štita zabrinulo je i Peking, koji u tome vidi opasnost za svoju teritorijalnu bezbednost i razlog za porast tenzija na Korejskom poluostrvu.

Načelnik generalštaba američke vojske Mark Milej razgovarao je sa svojim kineskim kolegom Lijem Zuocengom u Pekingu.

„THAAD ne preti Kini, već je postavljen sa ciljem odbrane  Južne Koreje i SAD od nuklearnih ambicija Pjongjanga – rekao je Milej koji će se u Seulu sastati sa predstavnicima južnokorejskog vojnog vrha.

Severna Koreja je više puta pretila da će izvesti preventivne nuklearne napade na ciljeve u Južnoj Koreji i SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar