U trendu

Pjongjang unapređuje nuklearno oružje

Severna Koreja tvrdi da je njen glavni nuklearni objekat kompleks Jongbjon „sada u punom pogonu“ i da Pjongjang radi na unapređenju svog nuklearnog oružja „po kvalitetu i kvantitetu“, javila je državna novinska agencija KCNA.

„Sva nuklearna postrojenja u Jongbjonu, uključujući fabriku za obogaćivanje uranijuma i reaktor jačine pet megavata, su rekonstruisana, izmenjena i prilagođena i potpuno su operativna“, navodi Raša tudej.

Nuklearni reaktor u kompleksu Jongbjon,  na 90 kilometara od Pjongjanga, zatvoren je 2007. godine i ponovo otvoren pre dve godine, izvor je plutonijuma za nuklearni program Severne Koreje.

Reagujući na vest severnokorejske agencije, kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da se nada da „relevantne strane“ mogu učiniti više da se osigura mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu, dodaje Rojters.

KCNA takođe je danas javila da je Pjongjang „spreman da se suoči američkim neprijateljstvom bilo kada sa nuklearnim oružjem“, iako puni opseg sevrenokorejskih  nuklearnim sposobnosti nije jasan.

Severnokorejska Nacionalna uprava za razvoj vazdušnog prostora saopštila je juče  da je u završnoj fazi izrada novog zemljanog satelita za posmatranje navodeći da će „svet jasno videt niz satelita Koreje koji lete visoko na nebu u vreme i na lokacijama koje utvrdi Centralni komitet radničke partije Koreje“.

Najava je u Seulu viđena kao potvrda spekulacije da će Sever lansirati raketu dugog dometa oko 10. oktobra kada je godišnjice osnivanja vladajuće severnokorejske partije.

Ukoliko Severna Koreja sprovede svoj plan, Južna Koreja će „blisko raditi“ sa relevantnim zemljama, uključujući Saveta bezbednosti UN-a da omogući „brzu i efikasnu reakciju Saveta bezbednosti“, zapretio je zvanični Seul, navodi agencija Jonhap.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.