PKK: Uslovi za prekid vatre više ne postoje posle napada Turske

Radnička partija Kurdistana (PKK) ocenila je danas da više ne postoje uslovi za prekid vatre sa Turskom, na snazi od 2013. godine, posle vazdušnih napada na položaje Kurda koji su ocenjeni kao agresija.

“Uslovi za održavanje primirja nisu više ispunjeni zbog agresije (Turske). Imamo pravo da se branimo”, saopštilo je vojno krilo PKK-a, Snaga za narodnu dobranu (HPG).

Turska je prethodne noći ponovo bombardovala položaje PKK na severu Iraka i uporišta Islamske države u Siriji. Mete su između ostalog bili hangari i logisitčki centri s municijom. U tom napadu je poginula jedna osoba a tri su povređene.

Osim vazdušnih napada koji su izvedeni avionima F16, Turska je otvorila i artiljerijsku vatru na uporišta Islamske države i Kurda.

Pošto su joj upućene kritike da je nedovoljno aktivna u borbi protiv radikalnih grupa, Turska je u petak ujutro izvela prvi vazdušni napad protiv džihadističkih grupa na sirijskoj teritoriji.

Turska je to učinila pošto je u gradu Suruču u Tuskoj, u blizini granice sa Sirijom, u ponedeljak izvršen samoubilački napad u kojem su poginule 32 osobe.

Radnička partija Kurdistana je posle toga izvela nekoliko napada na turske snage.

(Beta)

Ostavite komentar