Najpoznatiji planinar sveta poginuo kod Mont Everesta!

Jedan od najpoznatijih planinara svih vremena Švajcarac Uli Stek poginuo je danas u nesreći blizu Mont Everesta, saopštili su organizatori ekspedicije.

Još nije poznato kako je tačno nastradao Stek, ali je lokalni šerpa izjavio da je preminuo u Kampu 1 na Mont Nuptseu. Njegovo telo je prebačeno u Luklu, gde se nalazi jedini aerodrom u blizini Mont Everesta.

Stek, poznat po nadimku „Švajcarska mašina“, planirao je da osvoji 8.850 metara visok Mont Everest i obližnji Mont Lotse. Nadimak je dobio zbog brzine kojom je osvajao vrhove, za šta je osvojio i brojne nagrade.

On je prva žrtva ovogodišnje sezone uspona na najviši vrh sveta, koja traje od marta do maja i privlači na stotine planinara sa svih krajeva planete.

Bi-Bi-Si (BBC) prenosi da je Stek pokušavao da se aklimatizuje za uspon bez kiseonika na Mont Everest i to novom trasom. Ovaj vrh 41-godišnji alpinista već je osvojio 2012, dok je 2015. za 62 dana osvojio sve alpske vrhove više od 4.000 metara, ukupno 82.

Stek je postavio nove standarde u alpinizmu obarajući rekorde u solo usponima i odigrao veliku ulogu u promociji sporta.

On se 2015. godine popeo na jedan od najzahtevnijih planinskih zidova „Severno lice Eigera“ za 2 sata i 47 minuta, što je vreme koje bi bilo nezamislivo pionirima sporta, kojima je za ovaj poduhvat bilo potrebno nekoliko dana.

„Švajcarska mašina“ je bio poznat i po svom beskompromisno metodičnom pristupu alpinizmu i sposobnosti da nastavi dalje gurajući sebe iza granica ljudske izdržljivosti.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike