U trendu

Plenković bez komentara o hrvatskim kandidaturama za EK

BRISEL – Hrvatski premijer Andrej Plenković odbio je danas u Brisleu da komentariše medijske napise da su on i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kandidati za predsednika Evropske komisije.

„Pustimo medijske napise, bilo je tu svega, i Politica (portal politico.eu) i FT-a (Financial times)“, rekao je Plenković po dolasku na sastanak čelnika Evropske narodne stranke (EPP), koji se tradicionalno sastaju pre svakog samita EU, prenela je Hina.

Belgijski dnevni list „Soar“ objavio je danas da se kao ozbiljni kandidati za predsednika Komisije spominju Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković.

Evropski socijalisti i liberali snažno se protive kandidaturi nemačkog demohrišćanina Manfreda Vebera za predsednika Evropske komisije, ali pristaju da to mesto pripadne Evropskoj narodnoj stranci, koja sada traži nove kandidate, a među tim nedeklarisanim kandidatima spominje se dvoje najviših hrvatskih zvaničnika, piše belgijski „Soar“.

Plenković se jutros sastao s petoricom premijera zemalja članica koji u ime svojih političkih grupacija pregovaraju o imenovanjima novih čelnika evropskih institucija.

U ime Evropske narodne stranke pregovaraju hrvatski i letonski premijeri Plenković i Krišjanis Karinš, u ime socijalista španski i portugalski premijeri Pedro Sančes i Antonio Kosta, a u ime liberala belgijski i holandski premijeri Šarl Mišel i Mark Rute.

„Jutros smo imali sastanak šestorice. Pregovori su zahtevni, tvrdi, svako drži svoju liniju. Sad idemo na konsultacije sa svojim političkim grupama, nakon toga nastavljamo pregovore pre sastanka Evropskog saveta, a onda večeras ključna večera. Biće dosta zahtevno, pregovori su više nego teški“, kazao je hrvatski premijer.

Na pitanje jesu li on i Karinš branili Manfreda Vebera kao svoga „top kandidata“, Plenković je odgovorio potvrdno.

„To je jedini mandat koji imamo“, rekao je.

I letonski premijer Karinš rekao je da je reč o vrlo teškim pregovorima.

„Pregovori su vrlo teški i dosad smo čuli dosta negativnog, ne ovo, ne ono, a ja nastojim da tražim ono što je pozitivno. Na tome radimo Andrej Plenković i ja s predstavnicima drugih političkih grupa. Moramo misliti kako možemo da izgradimo nešto pozitivno u Evropi, a ne da se fokusiramo na negativno“, rekao je Karinš.

Ni on nije želeo da komentariše napise o Plenkoviću i Grabar Kitarovićevoj kao mogućim kandidatima.

„Ima puno špekulacija o kojima se priča, ostaviću to spekulatorima“, rekao je letonski premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.