U trendu

Plenković najavio analizu izbora u BiH na Savetu EU

ZAGREB – Na Savetu EU za spoljne poslove u poneđeljak će se u Briselu detaljno analizirati opšti izbori održani u BiH u oktobru kako bi rešio problem „marginalizacije“ bosanskohercegovačkih Hrvata i njihovo stavljanje u „podređeni položaj“, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

On je to rekao u Hrvatskom saboru, prilikom predstavljanja izveštaja o poslednja četiri sastanka Evropskog saveta, prenela je hrvatska N1 televizija.

Kako je rekao, veoma je zadovoljan načinom na koji su primljeni njegovi stavovi o BiH i položaju hrvatskog naroda koja je izneo na samitu EU u Briselu, održanom u oktobru.

„Mi smatramo da takva situacija, koja upućuje na nepravednost, na činjenicu da se hrvatski narod u BiH na taj način marginalizuje, da se stavlja u podređeni položaj, nije dobra“, rekao je Plenković.

Prema njegovim rečima, u ponedeljak će se nastaviti rasprava na nivou Saveta za spoljne poslove, na kojoj će u ime Hrvatske govoriti potpredsednica vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja će analizirati izbore i pokušati da vidi šta bi članice EU i Unija mogle da učine u dijalogu sa institucijama BiH i političkim strankama da se taj problem reši.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar