U trendu

Plenković o napadu: Delo pojedinca, ne klima u društvu

ZAGREB – Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da je napad na Srbe u kafiću u Kninu za najoštriju osudu, ali, ipak, ocenjuje da je reč o činu pojedinca a ne o klimi u društvu koja podstiče nasilje.

„Ja ne vidim takvu klimu. Ovo su individualna dela pojedinaca koja treba sankcionisati“, rekao je Plenković.

„Ono što radimo mi kao Vlada je upravo obrnuto, smanjiti polarizaciju, smanjiti isključivost i ići protiv onih snaga koje hoće tenzije u društvu, a takvih je dosta“, dodao je on, prenosi N1.hr.

Ističe da treba sankcionisati počinitelje takvih dela i da je to najbolja poruka i rešavanje problema.

„Uvek ima onih koji su devijantni. Ne daj Bože da je to pravilo, to bi bila jako zabrinjavajuća okolnost u Hrvatskoj. Zato sam rekao da manjine treba da budu deo parlamentarne većine u Hrvatskoj, da ostvaruju svoja prava. To za većinski narod nije problem, nego plus. Ako štitimo prava manjina, lakše cemo se zalagati za prava naših manjina u tim zemljama“, rekao je Plenković.

Komentarisao je i to što je slika Ante Pavelića pronađena u vili bivšeg ministra uprave, Lovre Kušcevica, ocenivši da je to loše.

„Iznenadilo me to, nisam mogao da verujem“, rekao je Plenković.

Grupa maskiranih napadača upala je u kafić kod Knina i fizički napala goste koji su gledali utakmicu Crvene zvezde, a u tuči je povređeno pet osoba, kao i jedno dete.

Nakon toga, oko 22.50 sati u mestu Đevrske, nekoliko za sada nepoznatih osoba je verbalno, a potom i fizički, napalo vlasnika drugog kafića i goste, ali niko nije povređen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.