U trendu

Plenković o protestima protiv kovid mera

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u Osijeku, komentarišući proteste protiv kovid-potvrda, da je dobro protestovati, ali da se situacija oko kovid-potvrda mora svesti na činjenice, jer se ne uvodi obavezna vakcinacija.

On je dodao i da je mahnuo demonstrantima koji su bili okupljeni ispred HNK, prenela je Hina.

Plenković je učestvovao na svečanoj sednici Gradskog veća Grada Osijeka povodom obeležavanja Dana Grada, a pred zgradom osječkog HNK bili su oni koji se protive covid-merama.

„Mahnuo sam im, pozdravio sam ih. Živimo u demokratiji, protestovati je dobro, naravno da postoje teme oko kojih se ne možemo svi saglasiti, ali ono što je važno da stvar u vezi kovid-potvrda svedemo na činjenice – nemamo obaveznu vakcinaciju niti to nameravamo da uvedemo u ovoj fazi“, rekao je Plenković u izjavi za novinare.

Kovid-potvrde omogućuju ljudima koji iz ovog ili onog razloga, nekada i zdravstvenog, ne žele ili ne smeju da se vakcinišu, da se testiraju i tako normalno funkcionišu i dolaze u sve prostorije na koje se režim kovid-potvrda odnosi, dodao je.

Ponovio je da ne misli da su „brzi test i mala vatica“ razlog za burne proteste, već obrnuto, da bi upravo oni koji ne žele da se vakcinišu trebalo da podrže ovu meru jer tako pravo izbora dolazi do izražaja.

„To je ono što je bitno u demokratiji i većinu tih protesta doživljavam isključivo kao politikantsku temu gde je deo ljudi uvučen u puno širu utakmicu koja ima politički cilj. To je jasno kao dan svakome i ko ne prati politiku. Svi su se razotkrili, nema tu neke dileme“, ocenio je premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.