U trendu

Plenković: Pupovac mi je rekao da će danas biti u Vukovaru

ZAGREB – Milorad Pupovac, lider Samostalne demokratske stranke Srba u Hrvatskoj i predsednik Srpskog nacionalnog veća, koji je već duže vreme na udaru hrvatske desnice, odlučio je da venac žrtvama Vukovara iz poslednjeg rata položi dan pre centralne manifestacije.

Pupovčeva SDS S podržava aktuelnu vladu Andreja Plenkovića, koji je na provokacije članova svog vladajućeg HDZ-a, pre svega gradonačelnika Ivana Pernara i poslanika Steve Culeja, odgovorio da svi treba da se poklone žrtvama Vukovara i da je dobro da Pupovac ide u Vukovar.

„Čelnik SDS S-a je odabrao da u Vukovar ode danas, mi ćemo tamo kao vlada u najvećoj meri biti sutra, a deo će biti u Škabrnji“, kazao je Plenković novinarima tokom obilaska 41. Mmeđunarodnog sajma knjiga i učila Interliber.

Premijer je rekao da se s Pupovcem čuo sinoć i da ga je on obavestio da će u Vukovar oteći danas.

„To je njegova odluka, moj stav je da žrtvama Vukovara treba svi da se poklone i odaju im poštovanje”, naveo je Plenković.

Prvi put Pupovac se neće naći u zajedničkoj Koloni sećanja sutra u Vukovaru, a odluku da tamo ode dan ranije doneo je nakon niza provokacija i napada ekstremnih HDZ-ovaca, na prvom mestu gradonačelnka Vukovara Ivana Penave i poslanika te stranke u Saboru Culeja.

Poslednje što se Pupovcu najviše zamera jeste to što je 4. avgusta ove godine prisustvovao obeležavanju Dana sećanja na žrtve Oluje, najvećeg egzodusa Srba iz Hrvatske tokom poslednjeg rata, u Bačkoj Palanci, u Srbiji.

Penava je, naime, ranije ove sedmice upitan u Saboru da li Pupovac treba da bude u vukovarskoj Koloni sećanja rekao da nije merodavan da odlučuje ko je dobrodošao u taj grad, a ko nije, ali da Pupovac treba da odluči gde mu je mesto – uz stradale ili, kako je rekao, „agresore“.

„Svako mora da odluči da li mu je mesto u Bačkoj Palanci uz bok pripadnicima agresorske srbočetničke vojske ili odavati počast žrtvama te iste agresije. Ne možete sedeti uz bok njima i onda doći i reći da uvažavate ljude koji su stradali“, rekao je Penava.

Slično misli i poslanik vladajućeg HDZ-a Stevo Culej, inače, autor izložbe povodom sećanja na vukovarske žrtve u Saboru, na kojoj se našla i slika francuskog dobrovoljca s grbom HOS-a na kojem je ispisan ustaški poklič „Za dom spremni“.

Culej je za regionalnu TV N1 komentarisao treba li Pupovac da bude u Koloni sećanja u Vukovoaru i rekao da svako treba da odluči prema svojoj savesti.

„Neka odluči hoće li biti ili neće“, rekao je Culej, koji smatra da svi građani zarad budućnosti treba da budu u nedelju u Vukovaru.

Rekao je i da između Pupovca i njega stoje samo istina i laž.

„Ali je uvek zaostajala kad je trebalo sprovesti”, rekao je Culej.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.