U trendu

Plenkovic: Sastanak veća za odbranu povremeno bio nadrealan

ZAGREB – Predsednik vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je nakon današnje sednice veća za obranu da je sastanak u pojedinim trenucima bio „nadrealan“, ali da su se svi učesnici saglasili o trenutnom stanju u hrvatskim oružanim snagama.

Plenković je rekao da vlada Hrvatske može da bude ponosna zbog svega što je učinila za povecanje budžeta za odbranu i naglasio da je on pre njegove vlade bio 3,8 milijardi kuna, a danas iznosi pet, ne računajući sredstva izdvojena za višenamenske borbene avione, prenosi HINA.

Plenković je održavanje današnje konferencije za novinare objasnio potrebom da se „čuje i druga strana“, a s obzirom da je predsednik Hrvatske Zoran Milanović nakon sastanka veća takođe držao pres konfereniju.

Premijer Hrvatske je ukazao da je razmimoilaženje sa predsednikom Milanovićem o stanju u hrvatskim oružanim snagama „razlika, ali samo u nijansama“.

„Poštujemo stav predsednika koji želi da ukaže na stanje u oružanim snagama, ali se ne slažemo u pogledu pristupa tom pitanju i kako realno sagledati gde smo danas. Mi na to gledamo s pozicije vlade koja je puno uložila u vojsku“, rekao je Plenković optuživši predsednika Milanovića da je „u fazi ignorisanja ministra obrane“, što, kako je rekao, nije po zakonu.

„Treba poštovati ministra i ministarstvo obrane. Postoji zakon, postoje nadležnosti ministra, nadležnosti načelnika generalštaba i nadležnosti predsednika“, poručio je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.