U trendu

Plenković: Vlada ne vrši pritisak na novinare, to su nebuloze

ZAGREB, 17. (Hina) – Hrvatski premijer Andrej Plenković je komentarišući privođenje novinara Indexa Gordana Duhačeka, odbacio tvrdnje da Vlada vrši pritisak na novinare ocenivši ih „nebulozama“, ali naglasio je da bez obzira da li je došlo do kršenja nekog zakona ili propisa uvek treba s posebnim obzirom tretirati predstavnike medija.

„Imam utisak da su neverovatna lakoća optuživanja Vlade, politike, nekakvoga vrha koji navodno `orkestrira` ponašanje policije, koje bi išlo za tim da se novinare hapsi ili `disciplinuje`. Dakle, to su apsolutne nebuloze. To najodlučnije odbacujem“, rekao je Plenković novinarima upitan o reakcijama u medijima na privođenje novinara Gordana Duhačeka te optužbe da na taj način Vlada vrši pritisak na novinare, prenela je Hina.

„Moj stav je vrlo jasan, bez obzira da li je došlo do kršenja nekog zakona ili propisa uvek treba s posebnim obzirom tretirati predstavnike medija i novinare, za svaku izgovorenu reč ili napisani bilo kakav tekst“, dodao je.

Novinar portala Index Duhaček priveden je u poneđeljak na zagrebačkom aerodromu zbog neodazivanja na poziv policije koja ga je ranije obavestila da dođe na razgovor zbog navodnih prekršaja protiv javnog reda i mira, saopštila je ranije zagrebačka policija.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je ranije danas da je od glavnog direktora policije zatražio izveštaj o slučaju privođenja i hapšenja Duhačeka te odbacio tvrdnje da Vlada ograničava medijske slobode ili zastrašuje novinare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.