U trendu

Po želji Trampa, divlji vepar leteće još dugo

Do pre neki dan na ivici izumiranja, američki navalni avion A-10, neskladnog oblika i čudnog nadimka „divlji vepar“, spasen je odlukom Komande Ratnog vazduhoplovsta SAD, koja je izmenila odluku vlade Baraka Obame u doba budžetske sitske da je taj avion skup, a nepotreban.

U planu Pentagona za budžet za 2018. godinu, poslatom ove nedelje Kongresu SAD, Ratno vazduhoplovsto je poredložilo da u doglednoj budućnosti ostanu u službi sva 283 aviona A-10.

Pre tri godine Pentagon je predložio da da svi odlete na otpad da bi se uštedele 3,5 milijarde dolara tokom pet godina, ali Kongres je rekao „Ne!“.

Naredne godine vojska je pokušala ponovo, rekavši da će konačnu odluku doneti 2019. godine, a Kongres je ponovo rekao „Ne!“.

Prošle godine vojska je popustila još malo, ocenom da je povlačenje tih aviona najbolja mgučnost, ali da ne bi počelo pre 2022. godine.

A sada se od povlašenja sasvim odustalo i budućnost „vepra“ izgleda ružičasto.

„Svet se promenio“, rekao je general-major Džejms F. Martin Mladji, zamenik šefa službe Ratnog vazduhoplovstva za budžet, objašnjavajući zašto ostaje avion koji je prethodno proglašen za zreo za otpis.

Ratno vazduhoplovstvo je na sličan način odustalo i od odluke o povlaćenju iz upotrebe za Hladni rat znamenitih špijunskih aviona U-2 jer je predsednik Donald Tramp za velikodušniji vojni budžet.

Obe odluke odražavaju ubrzani operacija ritam borbenih i aviona za izvidjanje koji podacima snabdevaju vojne komande.

Ratno vazduhoplovstvo se godinama žali da ima opasno malo aviona i da su sve stariji.

Ali, A-10 je poseban slučaj. Poslanica Marta Meksali, republikanka koja je bila borbeni pilot A-10 u Avganistanu, ima dirljiv odnos prema njemu: „A-10 je opak momak, s velikom cevkom“ – kaže da je nedavno rekla Trampu, objasnivši mu zašto je „vepar“ jedinstven navalni avion.

„Velika ceka“ koju pominje je sedmocevni top „getling“, dugačak tri metra, koji u minutu ispali 3.900 granata kalibra 30 milimetara, koje probijaju svaki oklop. Naoružan je i raketama „maverik“ i pre svega namenjen uništavanju tenkova i drugih oklopljenih ciljeva. Upravo se iz baze Indžirlik, u Turskoj, koristi za podršku snagama koje se u pustinjama Iraka i Sirije bore protiv „Islamske države“.

Ukoliko bi se A-10 povukao iz službe, to bi ugrozilo opstanak vazduhoplovne baze „Dejvis-Montan“ u Arizoni, matičnoj državi poslanice Meksali i senatora Džoina Mekejna, a to nikako ne bi bilo dobro za njihovu političku karijeru jer bi mnogi glasači ostali bez posla.

„Divlji vepar“ je veteran iz ratova u Iraku, Siriji, Avganistanu i drugih, u službi još od 1976. godine. On je medju simbolima „Hladnog rata“, zajedno s nadaleko čuvenim bombarderom B-52 koji je odavno prevazišao „očekivani životni vek“, ali će još godinama ostati u službi.

Posebno projektovan za protivtenkovske akcije u mogućem ratu u Evropi protiv Sovjetskog saveza, A-10 se ne proizvodi još od 1984, ali se redovno osavremenjuje, te je nedavno dobio sasvim novu elektroniku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar