Pobeda britanskih konzervativaca na lokalnim izborima

Britanska premijerka i liderka konzervativaca Tereze Mej je na putu ubedljive pobede na parlamentarnim izborima sledećeg meseca, pošto je na lokalnim izborima ostvarila velike dobitke na uštrb proevropske levice i evroskeptične desnice.

Sa skoro kompletnim rezultatima jučerašnjih lokalnih izbora u Škotskoj, Velsu i mnogim delovima Engleske, kao i s izbora za gradonačelnike nekoliko gradova, konzervativci su dobili kontrolu nad još 11 lokalnih saveta i dodatnih 500 odbornika, a pobedili su i u trci za gradonačelnika oblasti Birmingem, nekada uporišta laburista.

Profesor politikologije Džon Kertis rekao je da su konzervativci na putu da ostvare najbolji rezultat na lokalnim izborima u poslednjih deset godina, a možda i četvrt veka, preneo je Asošijetid pres.

Rezultati jučerašnjih pred vanredne izbore sledećeg meseca mogu da ukažu na trend, koji potvrdjuju ankete koje konzervativcima daju 20 odsto više glasova nego laburistima.

Laburisti su izgubili više od 300 odbornika širom zemlje, a gubitke su zabeležeili i u svojim nekadašnjim uporištima poput industrijskih oblasti južni Vels i severoistok Engleske.

Naznačajniji gubitak su imali u Škotskoj, gde su dobitke ostvarili konzervativci koji skoro da tamo nisu postojali. Laburisti su izgubili kontrolu i nad gradskim većem u Glazgovu, največem škotskom gradu i nekada jednom od najvećih uporišta britanske levice.

Laburisti su dobili nekoliko izbora za gradonačelnike – u severnim gradovima Donkasteru, Liverpulu i Mančesteru.

Portparol laburista Džon Mekdonel priznao je poraz, ali je rekao da rezultati ne pokazuju da je došlo do „uništenja“ kako su neki očekivali.

Liberalne demokrate, koje se u Velikoj Britaniji najviše zalažu za ostanak u EU, nisu uspeli da ostvare veće dobitke kakvim su se nadali. S druge strane, desničarski Ukip, čiji je evroskpeticizam pomogao na referendumu o Bregzitu prošle godine, skoro je potpuno izbrisan na jučerašnjim izborima. Ta stranka je zadržala samo jedno odborničko mesto, dok je ranije imala više od 100.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike